Wykonanie

Wyobraź sobie
czekoladowy wulkan, z którego wypływa
kakaowa lawa...Teraz pomyśl, że rozcinasz
ciastko i nabierasz łyżeczką jeden kęs płynnej, a zarazem kruchej
czekolady...Teraz pomyśl, że to tylko wizualizacja. ;)Aż nam ślinka cieknie. :DPewnie myślisz, że na to pyszne
ciastko z wypływającą
czekoladą potrzeba wiele czasu na przygotowanie?Nic bardziej mylnego!Jedyne co może stworzyć problemy to pamiętanie o czasie pieczenia oraz wyjęcie z kokilek. ;)Składniki:200 g
gorzkiej czekolady150 g
masła2 czubate łyżki
mąki3 łyżki
cukru pudru3
jaja3
żółtkalaska waniliiPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.Przygotuj kokilki - wysmaruj 4 kokilki masłem/
olejem i oprósz każdą
kakao.W kąpieli
wodnej rozpuść
masło z
czekoladami.Odstaw na chwilę.Do ciepłej masy czekoladowej dodaj
jajka,
żółtka, ziarenka z laski oraz
cukier.Dodaj przesianą
mąkę. Wszystko wymieszaj na gładką masę.Wlej masę do przygotowanych kokilek.Wstaw do piekarnika na około 10 minut. Czas pieczenia jest różny dlatego lepiej włóż najpierw jedną kokilkę i sprawdź. Wierzch musi być wypieczony, a środek płynny.Gdy już wyjmiesz kokilki z piekarnika lekko oddziel nożem
ciastko od naczynia i przełóż na talerz - tak samo jak się robi babki z piasku tylko najpierw przyłóż talerzyk, a następnie odwróć.Podaj z
truskawkami,
lodami lub po prostu oprósz
cukrem pudrem. ;)Smacznego! :)