ßßß
Bajka, nie ciasto. Jedno z nielicznych, które odważyłam się sfotografować chwilę po wyjęciu z piekarnika - tak się nie mogłam doczekać. A wszystko przez te jagody, twarożek i uprażone migdały - uwielbiam takie połączenia. Idealne ciasto do herbaty. Jeśli nie odpowiada Wam zdjęcie ciasta, po którym spływa jeszcze ciepły jagodowy sos (mlask, mlask!), proszę bardzo - zdjęcie ostatnie. Ale i tak Wam powiem, że najlepsze jest na ciepło...Składniki na ciasto:2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru (lub mniej, ciasto jest dość słodkie)125 g masła, w temperaturze pokojowejpół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli1 łyżeczka otartej skórki z cytryny3/4 szklanki jogurtu naturalnego,w temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 duże jajko, w temperaturze pokojowejSkładniki na masę serową:170 g kremowego serka typu philadelphia, w temperaturze pokojowej1/4 szklanki cukru1 łyżeczka soku z cytryny1 duże jajko, w temperaturze pokojowejSkładniki na masę jagodową:1 szklanka jagód lub borówki amerykańskiej (mogą być mrożone)1/4 szklanki soku jabłkowego (lub innego)1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wodyPonadto:pół szklanki płatków migdałowychJagody wsypać do małego garnuszka, dodać sok, zagotować. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą, dodać do jagód, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki (jak kruszonka). Odsypać pół szklanki (potrzebne będzie do posypania), a resztę przesypać do sporej miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny, wymieszać. Jogurt wymieszać z ekstraktem waniliowym i jajkiem, dodać do suchych składników i wymieszać (zmiksować).Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przełożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię.Serek kremowy utrzeć z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Rozprowadzić po powierzchni ciasta zostawiając po jego bokach 2 cm margines. Delikatnie na masie twarogowej rozłożyć masę owocową.Do odłożonej 1/2 szklanki okruszków dodać płatki migdałowe, wymieszać i posypać po powierzchni ciasta, koncentrując się głównie na jego brzegach.Piec w tempearturze 180ºC, przez 30 - 40 minut, aż powierzchnia będzie ładnie ozłocona. Można podawać ciepłe lub wystudzone.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - przepis Bajaderki z forum MniamMniam.