Wykonanie

Bajka, nie ciasto. Jedno z nielicznych, które odważyłam się sfotografować chwilę po wyjęciu z piekarnika - tak się nie mogłam doczekać. A wszystko przez te
jagody,
twarożek i uprażone
migdały - uwielbiam takie połączenia. Idealne ciasto do
herbaty. Jeśli nie odpowiada Wam zdjęcie ciasta, po którym spływa jeszcze ciepły
jagodowy sos (mlask, mlask!), proszę bardzo - zdjęcie ostatnie. Ale i tak Wam
powiem, że najlepsze jest na ciepło...Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru (lub mniej, ciasto jest dość słodkie)125 g
masła, w temperaturze pokojowejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny3/4 szklanki
jogurtu naturalnego,w temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 duże
jajko, w temperaturze pokojowejSkładniki na masę
serową:170 g kremowego
serka typu philadelphia, w temperaturze pokojowej1/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny1 duże
jajko, w temperaturze pokojowejSkładniki na masę
jagodową:1 szklanka
jagód lub
borówki amerykańskiej (mogą być mrożone)1/4 szklanki
soku jabłkowego (lub innego)1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki
wodyPonadto:pół szklanki
płatków migdałowychJagody wsypać do małego garnuszka, dodać sok, zagotować. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minuty.
Mąkę ziemniaczaną zmieszać z
wodą, dodać do
jagód, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.
Mąkę wymieszać z
cukrem, dodać
masło i posiekać, aż
masło zmieni się w małe grudki (jak kruszonka). Odsypać pół szklanki (potrzebne będzie do posypania), a resztę przesypać do sporej miski, dodać
proszek do pieczenia,
sodę,
skórkę z cytryny, wymieszać.
Jogurt wymieszać z ekstraktem
waniliowym i
jajkiem, dodać do suchych składników i wymieszać (zmiksować).Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przełożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię.
Serek kremowy utrzeć z
cukrem,
jajkiem i
sokiem z cytryny na gładką masę. Rozprowadzić po powierzchni ciasta zostawiając po jego bokach 2 cm margines. Delikatnie na
masie twarogowej rozłożyć masę
owocową.Do odłożonej 1/2 szklanki okruszków dodać
płatki migdałowe, wymieszać i posypać po powierzchni ciasta, koncentrując się głównie na jego brzegach.Piec w tempearturze 180ºC, przez 30 - 40 minut, aż powierzchnia będzie ładnie ozłocona. Można podawać ciepłe lub wystudzone.Smacznego :-).


Źródło inspiracji - przepis Bajaderki z forum MniamMniam.