Wykonanie
Pyszna, rozgrzewająca babka, o mocnym
rumowym zapachu. W sam raz na zimową
porę roku :-). Mięciutka i delikatna, z lekko kruchym wierzchem. Przepis, zmodyfikowany, pochodzi z miesięcznika 'Ciasta domowe'. Polecam!Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka drobnego
cukru do wypieków (lub mniej)pół szklanki
mleka150 g
masła100 g
gorzkiej czekolady1,5 łyżki
kakao3 duże
jajka3 łyżki
rumu1 łyżeczka aromatu/ekstraktu
rumowego2 czubate łyżki
płatków owsianych3 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli
wodnej.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą, jasną masę. Wbijać
jajka, jedno po drugim (w całości), miksując po każdym dodaniu. Do masy
maślanej na przemian wsypywać przesiane suche składniki,
mleko,
rum, wymieszać szpatułką. Dodać
płatki owsiane i lekko przestudzoną
czekoladę. Wymieszać.Formę na babkę wysmarować tłuszczem i oprószyć
mąką pszenną (piekłam w silikonowej formie o średnicy 21 cm z kominkiem), nałożyć ciasto.Piec w temperaturze 175ºC przez 60 minut, po 40 minutach zwiększając temperaturę do 190ºC. Piec do tzw. suchego patyczka.Smacznego :-).