ßßß Cookit - przepis na Ciasto rumowe z czekoladą

Ciasto rumowe z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Pyszna, rozgrzewająca babka, o mocnym rumowym zapachu. W sam raz na zimową porę roku :-). Mięciutka i delikatna, z lekko kruchym wierzchem. Przepis, zmodyfikowany, pochodzi z miesięcznika 'Ciasta domowe'. Polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
pół szklanki mleka
150 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżki kakao
3 duże jajka
3 łyżki rumu
1 łyżeczka aromatu/ekstraktu rumowego
2 czubate łyżki płatków owsianych
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim (w całości), miksując po każdym dodaniu. Do masy maślanej na przemian wsypywać przesiane suche składniki, mleko, rum, wymieszać szpatułką. Dodać płatki owsiane i lekko przestudzoną czekoladę. Wymieszać.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką pszenną (piekłam w silikonowej formie o średnicy 21 cm z kominkiem), nałożyć ciasto.
Piec w temperaturze 175ºC przez 60 minut, po 40 minutach zwiększając temperaturę do 190ºC. Piec do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-rumowe-z-czekolada