ßßß
Pyszna, rozgrzewająca babka, o mocnym rumowym zapachu. W sam raz na zimową porę roku :-). Mięciutka i delikatna, z lekko kruchym wierzchem. Przepis, zmodyfikowany, pochodzi z miesięcznika 'Ciasta domowe'. Polecam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub mniej)pół szklanki mleka150 g masła100 g gorzkiej czekolady1,5 łyżki kakao3 duże jajka3 łyżki rumu1 łyżeczka aromatu/ekstraktu rumowego2 czubate łyżki płatków owsianych3 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim (w całości), miksując po każdym dodaniu. Do masy maślanej na przemian wsypywać przesiane suche składniki, mleko, rum, wymieszać szpatułką. Dodać płatki owsiane i lekko przestudzoną czekoladę. Wymieszać.Formę na babkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką pszenną (piekłam w silikonowej formie o średnicy 21 cm z kominkiem), nałożyć ciasto.Piec w temperaturze 175ºC przez 60 minut, po 40 minutach zwiększając temperaturę do 190ºC. Piec do tzw. suchego patyczka.Smacznego :-).