Wykonanie

Nie jest to tradycyjne ciasto
bananowe. Raczej ciasto ucierane, którego dodatkiem jest niewielka ilość
bananów. Dzięki temu jest wilgotne, aromatyczne, mięciutkie. Rozeszło się w jeden dzień, szczególnie posmakowało dzieciom :-). Idealnie pasuje do niego
lukier cytrynowy - nie zdążyłam już zrobić ;-). Przepis pochodzi z tego blogu. Polecam!Składniki:245 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
soli3 łyżki suchego
maku170 g
bananów (waga w skórkach) (1 - 2 sztuki)90 ml
maślanki lub
zsiadłego mleka113 g
masła150 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajkaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek,
sodę,
przyprawy - przesiać do naczynia; dodać
mak i odstawić.W kolejnym naczyniu rozgnieść
banany, najlepiej zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z
maślanką, odstawić.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać
banany z
maślanką, wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Stopniowo dodawać przesianą
mąkę, wymieszać szpatułką.Formę na babkę* wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka.Lekko przestudzić w formie,
potem wyjąć i wystudzić na kratce.Składniki na
lukier cytrynowy:70 g
cukru pudruskórka otarta z 1
cytryny1,5 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z cytrynyWszystkie składniki na
lukier utrzeć (grzbietem łyżki), ozdobić ciasto.* Piekłam w nietypowej formie na babkę o średnicy 25 cm, wysokości 8 cm, z kominem o szerokości 12 cm.Smacznego :-).
