ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowe z makiem

Ciasto bananowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Nie jest to tradycyjne ciasto bananowe. Raczej ciasto ucierane, którego dodatkiem jest niewielka ilość bananów. Dzięki temu jest wilgotne, aromatyczne, mięciutkie. Rozeszło się w jeden dzień, szczególnie posmakowało dzieciom :-). Idealnie pasuje do niego lukier cytrynowy - nie zdążyłam już zrobić ;-). Przepis pochodzi z tego blogu. Polecam!
Składniki:
245 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki suchego maku
170 g bananów (waga w skórkach) (1 - 2 sztuki)
90 ml maślanki lub zsiadłego mleka
113 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę, przyprawy - przesiać do naczynia; dodać mak i odstawić.
W kolejnym naczyniu rozgnieść banany, najlepiej zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z maślanką, odstawić.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać banany z maślanką, wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Stopniowo dodawać przesianą mąkę, wymieszać szpatułką.
Formę na babkę* wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka.
Lekko przestudzić w formie, potem wyjąć i wystudzić na kratce.
Składniki na lukier cytrynowy:
70 g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Wszystkie składniki na lukier utrzeć (grzbietem łyżki), ozdobić ciasto.
* Piekłam w nietypowej formie na babkę o średnicy 25 cm, wysokości 8 cm, z kominem o szerokości 12 cm.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-bananowe-z-makiem