ßßß
Nie jest to tradycyjne ciasto bananowe. Raczej ciasto ucierane, którego dodatkiem jest niewielka ilość bananów. Dzięki temu jest wilgotne, aromatyczne, mięciutkie. Rozeszło się w jeden dzień, szczególnie posmakowało dzieciom :-). Idealnie pasuje do niego lukier cytrynowy - nie zdążyłam już zrobić ;-). Przepis pochodzi z tego blogu. Polecam!Składniki:245 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki soli3 łyżki suchego maku170 g bananów (waga w skórkach) (1 - 2 sztuki)90 ml maślanki lub zsiadłego mleka113 g masła150 g drobnego cukru do wypieków2 duże jajkaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę, przyprawy - przesiać do naczynia; dodać mak i odstawić.W kolejnym naczyniu rozgnieść banany, najlepiej zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z maślanką, odstawić.W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać banany z maślanką, wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Stopniowo dodawać przesianą mąkę, wymieszać szpatułką.Formę na babkę* wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka.Lekko przestudzić w formie, potem wyjąć i wystudzić na kratce.Składniki na lukier cytrynowy:70 g cukru pudruskórka otarta z 1 cytryny1,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytrynyWszystkie składniki na lukier utrzeć (grzbietem łyżki), ozdobić ciasto.* Piekłam w nietypowej formie na babkę o średnicy 25 cm, wysokości 8 cm, z kominem o szerokości 12 cm.Smacznego :-).