Wykonanie
Gorąco polecam to mięciutkie i wilgotne oraz pachnące
bananami i skórką
pomarańczy ciasto.Ponieważ jest to przepis na typowe ciasto ucierane, postanowiłam je upiec w formie na babkę, doskonale się sprawdziła - wypiek wygląda bardziej odświętnie.Dałabym też
cytrusowy lukier lub polewę na wierzch, nie zdążyłam.
Składniki powinny być w temparaturze pokojowej.245 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
soli3 łyżki suchego
maku170 g
bananów (waga w skórkach) (1 - 2 sztuki)90 ml
maślanki lub
zsiadłego mleka120 g
masła150 g
cukru2 duże
jajka lub 3 małeskórka otarta z
pomarańczyPrzepis pochodzi z tego bloga.Do miski przesiewamy
mąkę z proszkiem,
solą,
cynamonem. Dodajemy
mak, mieszamy i odstawiamy.
Banany obieramy i blendujemy na
pure z
maślanką. Dodajemy skórkę
pomarańczy.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem na jasną masę, dodajemy po jednym
jajku miksując za każdym razem dokładnie. Teraz kolej na
pure bananowe- dodajemy je do masy i miksujemy na niskich obrotach. Na koniec dodajemy partiami
mąkę z
przyprawami i miksujemy pulsacyjnie tyko do połączenia składników. Przekłądamy masę do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką.Pieczemy w piecyku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu, po 20 minutach przełączamy na opcję góra dół ( inaczej ciasto popęka). Pieczmy ok 30-40 minut, do suchego patyczka.Studzimy na kratce, można polukrować lub obsypać
cukrem pudrem.