Wykonanie
Bardzo lubię
banany. Jednak czasami zdarza się, że kupię za dużą ilość i ich nadmiar zbyt mocno dojrzeje. Kilkakrotnie zdarzyło mi się wyrzucić zbyt dojrzałe
banany do kosza. A przecież takie dojrzałe
banany nadają się idealnie na ciasto
bananowe. Niewielka ilość
bananów w połączeniu z
maślanką sprawia, że ciasto jest niesamowicie aromatyczne, wilgotne i mięciutkie. Dodatek kilku łyżek suchego
maku tworzy z
bananami idealne połączenie i nadaje ciastu wyrazistości. Może i ciasto wygląda jak zwykła babka, jednak jego pierwszy kęs zawsze zachwyca każdego degustatora.
Składniki:- 250 g
mąki pszennej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
cynamonu- szczypta
soli- 4 łyżki suchego
maku niebieskiego- 2-3 sztuki dojrzałych
bananów- 100 ml
maślanki,
zsiadłego mleka lub
jogurtu naturalnego- 100 g miękkiego
masła- 150 g
cukru- 2
jajkaPrzygotowanie:Rozgnieść lub zmiksować blenderem
banany. Wymieszać z
maślanką. W misce zmiksować
masło do puszystości, dalej miksując dodać
cukier, wbijać kolejno
jajka. Do powstałej masy dodać masę
bananowo-
maślankową i delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą
mąkę wymieszaną z
sodą i
przyprawami. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Formę na babkę (ja użyłam z kominem o średnicy 25 cm) wysmarować
masłem i posypać
bułką tartą lub
kaszą manną. Przełożyć do niej masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Delikatnie przestudzić w formie,
potem na kratce. Po wystygnięciu posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem (najlepiej
cytrynowym).