ßßß
Składniki:- 250 g mąki pszennej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżeczka cynamonu- szczypta soli- 4 łyżki suchego maku niebieskiego- 2-3 sztuki dojrzałych bananów- 100 ml maślanki, zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego- 100 g miękkiego masła- 150 g cukru- 2 jajkaPrzygotowanie:Rozgnieść lub zmiksować blenderem banany. Wymieszać z maślanką. W misce zmiksować masło do puszystości, dalej miksując dodać cukier, wbijać kolejno jajka. Do powstałej masy dodać masę bananowo-maślankową i delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i przyprawami. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Formę na babkę (ja użyłam z kominem o średnicy 25 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Przełożyć do niej masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Delikatnie przestudzić w formie, potem na kratce. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (najlepiej cytrynowym).