Wykonanie

Od dziewięciu miesięcy mam w kuchni małego pomocnika. Kiedyś kuchnia była moim azylem. Dzisiaj mam obowiązek się nią podzielić. Interesuje go wszystko, od stukających naczyń, poprzez odgłosy piekarnika, zmywarki czy miksera. Ale największą ciekawość wzbudza cała rodzina przy
stole. Bacznie obserwuje wszystkie ruchy, szczególnie te, które zmierzają w stronę ust, z kolejnym kęsem. Ta ciekawość powoduje, że uwzględniam jego niemowlęcą dietę w przygotowaniu posiłków dla nas wszystkich. Od początku stałej diety ulubionym
owocem był
banan. Ci, którzy piekli, choć raz,
bananowe ciasto, widzą, że aromat jest obłędny i nikogo nie pozostawia obojętnym. Tym bardziej Kacpra, któremu zmysł węchu równie szaleje, co zmysł smaku ;)Składniki na formę do babki z kominem:150 g
mąki pszennej 450100 g
mąki pszennej razowej3 czubate łyżki białego
maku (może być niebieski)3 bardzo dojrzałe
banany4 łyżki
syropu klonowego100 ml
maślanki2
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodypłaska łyżeczka
cynamonu110 g miękkiego
masłalukier2 czubate łyżki
cukru pudru2 łyżki soku z
pomarańczy, świeżo wyciśnięty
Masło utrzeć na puszystą masę (mikserem). Dodać po jednym
jajku i dalej ucierać.
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z
miodem (jeśli nie mamy płynnego, rozgrzać) i
maślanką. Stopniowo dodać do masy
maślanej. Ręcznie dodać obydwie
mąki z proszkiem,
sodą i
makiem. Formę do babki wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Przelać ciasto i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 40 minut.Babkę chwilę studzić w formie. Wyjąć na kratkę. Przygotować
lukier i rozsmarować pędzelkiem na jeszcze ciepłej babce.*Przepis inspirowany tym, stąd