Wykonanie

Druga połowa roku obfituje u nas w przyjęcia urodzinowe. Pomyślałam, że takie
ciasteczka będą świetnym uzupełnieniem dziecięcych party :-). Są delikatne, mięciutkie, nadziane nutellą, wyglądają słodko! Przy tym proste w wykonaniu i na pewno nie przysporzą Wam trudności. Spodobają się dzieciaczkom :-). Bardzo polecam.Składniki na około 30 - 35 sztuk
brzoskwiń:4
jajka250 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego220 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z
wanilii2 łyżeczki
proszku do pieczenia500 g + 4 łyżki
mąki pszennejW większym naczyniu roztrzepać
jajka z
cukrem i
olejem (można widelcem, nie ubijamy piany). Dodać ekstrakt,
proszek do pieczenia, 4 łyżki
mąki - wymieszać i odstawić na godzinę.Po tym czasie do ciasta dosypać 500 g
mąki i wymieszać/zmiksować do połączenia. Masa będzie bardzo klejąca.Oprószając ręce
mąką formować z ciasta kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego. Układać na blaszce do
ciasteczek wyłożonej papierem do pieczenia, w 3 - 4 cm odstępach.Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut lub do bardzo lekkiego zrumienienia. Wyjąć, ostudzić na kratce. Ostudzone
ciasteczka lekko wydrążyć od
spodu małą łyżeczką, okruchy zachować.

Nadzienie:1 szklanka nutelliodłożone okruszki z wydrążonych
ciastekSkładniki na nadzienie wymieszać.
Ciasteczka wypełnić nutellą i skleić formując
brzoskwinie.Ponadto:1 szklanka
mlekabarwniki spożywcze: czerwony,
pomarańczowy, żółtydrobny
cukier do wypiekówSzklankę
mleka rozdzielić pomiędzy trzy miseczki. Zabarwić
mleko przy pomocy odrobiny
barwnika spożywczego (nadają się barwniki w płynie, proszku lub paście). Każde
ciasteczko zanurzać na moment w
mleku, wybierając różne kolory z różnej strony
ciastka. Obtaczać w cukrze, odkładać na kratkę.Przechowywać w zamkniętej puszce, do 7 dni.
Ciasteczka miękną dnia kolejnego.Smacznego :-).



Źródło przepisu - blog Cafe Chocolada.