Wykonanie

Ze wszystkich wypieków przeze mnie upieczonych one właśnie cieszyły się na Christmas Fayre największym powodzeniem ;-). Babeczki wykonane według przepisu Marty Stewart na 'snickerdoodle cupcakes', czyli
cynamonowy odpowiednik słynnych
ciasteczek (po przepis na
ciasteczka zapraszam tutaj). Klasycznie, można babeczki przyozdobić
bitą śmietaną oprószoną
cukrem cynamonowym. U mnie był to
waniliowy krem na bazie
śmietany kremówki i
mascarpone. Babeczki, do których nie można się nie uśmiechnąć ;-).Składniki na 28 babeczek:3 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżka zmielonego
cynamonu230 g
masła1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 i 1/4 szklanki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sól,
cynamon - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać
wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i
mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników.Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.Krem:600 ml
śmietany kremówki (36%), schłodzonej250 g
serka mascarpone, schłodzonego4 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiŚmietanę kremówkę,
serek mascarpone,
cukier puder i
wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.Ponadto:duże
precelki (Lidl)oczy - białe
groszki (w UK - " snowbolls " z Asdy), źrenice wykonane są z roztopionej
czekoladywiśnie kandyzowane na noskiUdekorować babeczki.Smacznego :-).

Pomysł na dekorację babeczek - z tej strony .