ßßß Cookit - przepis na Babeczki czekoladowe z Malteserami

Babeczki czekoladowe z Malteserami

nazwa

Wykonanie

Najsłodsze babeczki dla dzieci, choć smakują nie tylko im ;-). Jeśli lubicie Maltesers lub napoje słodowe do mleka typu Horlicks - babeczki będą też dla Was. Same babeczki są bardzo proste do przygotowania - ich bazę stanowi ciasto kakaowe, które wystarczy wymieszać widelcem. Krem wymaga starannego utarcia przy pomocy miksera. Jest to krem maślany z dodatkiem napoju słodowego i kakao. Dobrze się przechowuje i nadaje się do fantazyjnych dekoracji przy pomocy rękawa cukierniczego. Warto upiec!
Składniki na około 14 sztuk:
1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
pół szklanki mleka
pół szklanki i 2 łyżki napoju słodowego typu Horlicks (w proszku)
pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
2 małe jajka
pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia odmierzyć i przesiać mąkę pszenną, kakao, cukier, sodę oczyszczoną i sól; odłożyć.
Mleko zmiksować z napojem słodowym, by nie było grudek. Dodać do przesianych wcześniej składników razem z olejem i wymieszać widelcem (mieszając w jedną stronę) do połączenia. Dodawać roztrzepane jajka, jedno po drugim, mieszając widelcem po każdym dodaniu. Dodać śmietanę i wanilię, wymieszać do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do papilotek, do połowy ich wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez 20 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Krem maślany czekoladowo - słodowy:
230 g masła, w temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru pudru (lub mniej)
1/4 szklanki napoju słodowego typu Horlicks (w proszku)
1 łyżka kakao
1,5 łyżki mleka
Dodatkowo:
groszki Maltesers do dekoracji
W misie miksera zmiksować masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnego i puszystego kremu. Dodać napój słodowy, przesiane kakao, mleko i zmiksować.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o kształcie głęboko wciętej gwiazdki i udekorować babeczki, na szczycie każdej z nich kładąc groszki.
Przechowywać w lodówce do 3 dni w zamkniętym pojemniku.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Cupcakes' Martha Stewart
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-czekoladowe-z-malteserami