Wykonanie

Najsłodsze babeczki dla dzieci, choć smakują nie tylko im ;-). Jeśli lubicie Maltesers lub
napoje słodowe do
mleka typu Horlicks - babeczki będą też dla Was. Same babeczki są bardzo proste do przygotowania - ich bazę stanowi ciasto
kakaowe, które wystarczy wymieszać widelcem. Krem wymaga starannego utarcia przy pomocy miksera. Jest to krem
maślany z dodatkiem
napoju słodowego i
kakao. Dobrze się przechowuje i nadaje się do fantazyjnych dekoracji przy pomocy rękawa cukierniczego. Warto upiec!Składniki na około 14 sztuk:1 szklanka i 2 łyżki
mąki pszennej1/3 szklanki
kakaopół szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
solipół szklanki
mlekapół szklanki i 2 łyżki
napoju słodowego typu Horlicks (w proszku)pół szklanki
oleju słonecznikowego lub rzepakowego2 małe
jajkapół szklanki kwaśnej
śmietany 12% lub 18%1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia odmierzyć i przesiać
mąkę pszenną,
kakao,
cukier,
sodę oczyszczoną i
sól; odłożyć.
Mleko zmiksować z
napojem słodowym, by nie było grudek. Dodać do przesianych wcześniej składników razem z
olejem i wymieszać widelcem (mieszając w jedną stronę) do połączenia. Dodawać roztrzepane
jajka, jedno po drugim, mieszając widelcem po każdym dodaniu. Dodać
śmietanę i
wanilię, wymieszać do połączenia.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do papilotek, do połowy ich wysokości.Piec w temperaturze 180ºC przez 20 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.Krem
maślany czekoladowo - słodowy:230 g
masła, w temperaturze pokojowej2 szklanki
cukru pudru (lub mniej)1/4 szklanki
napoju słodowego typu Horlicks (w proszku)1 łyżka
kakao1,5 łyżki
mlekaDodatkowo:
groszki Maltesers do dekoracjiW misie miksera zmiksować
masło z
cukrem pudrem do otrzymania jasnego i puszystego kremu. Dodać
napój słodowy, przesiane
kakao,
mleko i zmiksować.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o kształcie głęboko wciętej gwiazdki i udekorować babeczki, na szczycie każdej z nich kładąc
groszki.Przechowywać w lodówce do 3 dni w zamkniętym pojemniku.Smacznego :-).


Źródło przepisu - 'Cupcakes' Martha Stewart