ßßß Cookit - przepis na Przepis na szybkie ciastka z kawałkami czekolady

Przepis na szybkie ciastka z kawałkami czekolady

nazwa

Wykonanie

Masz ochotę na coś słodkiego i chrupiącego? A może właśnie przyszli do Ciebie goście z niezapowiedzianą wizytą, a Ty nie masz czym ich poczęstować? Szybkie ciastka z kawałkami czekolady to świetny deser na taką okazję! Małe, na jeden kęs, perfekcyjnie pasują do kawy i lodów, a do tego przygotowuje się je bardzo szybko! Sprawdź ten przepis, a na pewno na stałe zagości w Twoim menu!
Te ciasteczka po upieczeniu są bardzo chrupkie, jednak wystarczy, że kilka godzin spędzą w zamkniętym pudełku, a nabiorą miękkości i delikatności. Kawałki czekolady razem z cudownie pachnącą wanilią stanowią połączenie doskonałe. Nawet nie próbuj się im oprzeć – nie warto!
Są szybkie, bo przygotowuje się je nawet w 10 minut. W piekarniku muszą spędzić kolejne 10 minut. Dowiedz się czego potrzebujesz do zrobienia szybkich ciastek z kawałkami czekolady!
Składniki:
200 g masła z minimum 82% tłuszczu,
¾ szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
2 jajka rozmiar M,
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
¾ łyżeczki soli,
1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
⅔ łyżeczki sody oczyszczonej.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jeśli chcesz, żeby Twój dom napełnił się aromatem wanilii i mlecznej czekolady to ten przepis jest dla Ciebie. Idealna przekąska jest na wyciągnięcie ręki! Na początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Przygotowanie:
Masło i cukier umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą, maślaną masę.
Czekoladę pokrój bardzo drobno, na małe kawałeczki.
Dodaj jajka i wanilię do maślanej masy, a następnie zmiksuj składniki.
Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i sól przesiej do naczynia z ciastem.
Dodaj także pokrojoną czekoladę.
Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej kuli.
Przygotuj blachę – wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Możesz posmarować jej powierzchnię masłem, aby papier się przykleił.
Zwilż ręce. Nabierz łyżką ciasto i uformuj z niego kulkę.
Połóż kulkę ciasta na blasze i spłaszcz grzbietem dłoni. Zrób tak z całym pozostałym ciastem.
Piecz 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza aż ciasteczka się zarumienią.
Sięgnij po ten przepis, jeśli potrzebujesz smacznej przekąski do pracy lub szkoły. Rewelacyjnie sprawdzą się także podczas uroczystości rodzinnych czy kinderbali – dzieci bardzo lubią proste i smaczne słodycze.
Możesz je także podarować komuś na prezent. Wystarczy, że zapakujesz ciasteczka w ozdobną torebkę lub celofan, dodasz wstążkę i bilecik. To prawdziwy podarunek „od serca”.
Chcesz urozmaicić nieco wygląd ciasteczek z czekoladą? Zdecyduj się na kremową polewę czekoladową. Do jej przygotowania potrzebujesz 1 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.
Pokrój czekoladę i rozpuść ją w mikrofali lub kąpieli wodnej. Ułóż ciastka na kratce, a następnie polej je ciepłą masą i pozostaw do zastygnięcia. Jeśli chcesz, żeby czekolada szybko stężała – włóż ciastka do lodówki. Smacznego!
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/babeczki-czekoladowe-z-kawalkami-czekolady-i-nadzieniem-dyniowym/
Źródło:http://www.niezlababka.pl/przepis-na-szybkie-ciastka-z-kawalkami-czekolady