Wykonanie
Ciasto:1/2 kg
mąki pszennej1
jajko1/2 kostki
smalcu1/2 kostki
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szkl
cukruZ podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić na 2 części i upiec dwa placki o wymiarach 25x 36 cmMasa
jabłkowa:2 kg
jabłek2
galaretki (najlepiej żółte lub pomarańczowa aby nie zmieniły koloru
jabłek)
Jabłka obrać, pokroić i małe cząstki wrzucić na patelnię i zesmażyć na papkę. Następnie dodać do nich suche
galaretki i dobrze wymieszać.Masa orzechowa:200g
orzechów włoskich (150g zmielić na proszek, resztę posiekać na małe kawałki, żeby fajnie chrupały w
masie)1 niecała szklanka
mleka3
jajka1 szkl
cukru1 kostka
masła w temperaturze pokojowej
Orzechy zalać gorącym
mlekiem i odstawić do przestgnięcia do temp pokojowej.
Jajka (w całości) utrzeć na parze z
cukrem. Ucieramy długo, aby masa jajeczna była bardzo gęsta. Odstawiamy do przestgnięcia. Lekko ciepłą masę jajeczną ucieramy (na 3
razy) z
masłem.
Potem dodajemy zimne
orzechy i mieszamy, uważając żeby masa się nie zważyła.Dodatkowo:Posypka czekoladowa - utarta
czekoladaWykonanie:W brytfance kładziemy jeden placek. Wylewamy na niego gorące
jabłka, przykrywamy drugim plackiem, owijamy brytfankę folią spożywczą i odstawiamy w zimne miejsce do wystygnięcia i ścięcia masy
jabłkowej. Następnie na wierzch wykładamy masę
orzechową. Posypujemy startą
czekoladą i gotowe. Wkładamy do lodówki, żeby masa orzechowa związała się (będzie dość luźna po zrobieniu) i pożeramy:)Smacznego