ßßß
Składniki:Ciasto:150g mąki pszennej tortowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,125g masła, rozpuszczonego i przestudzonego,125g cukru,2 jajka,2 łyżki mleka.Dodatki ( mogą być dowolne, według własnego smaku) :banan,jabłko,czekolada na kanpki,cukiero puder.Przygotowanie:
Składniki suche tzn. mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać razem. Składniki mokre tj. masło, jajka i mleko razem wymieszać, roztrzepać. Składniki mokre połączyć ze składnikami suchymi, mieszać łyżką do momentu aż nie będzie grudek. Jabłko obrać, wykroić środek i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłko ( może to być również suszona żurawina, gruszka, pokrojona drobno czekolada itd.) wymieszać razem z ciastem. Papilotki włożyć do blaszki ze specjalnymi wgłębieniami. Na dno papilotek nałożyć ciasto, następnie położyć czekoladę ( mniej więcej pół łyżeczki na każdą babeczkę), plasterek banana i przykryć drugą warstwą ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok.20. Czas pieczenia może być krótszy lub lekko dłuższy, w zależności od wielkości papilotek oraz od tego ile ciasta się nałożyło do nich.
Smacznego!!!