Wykonanie
biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
maki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki pszennejBiałka ubić ze szczyptą
soli, na sztywno, dodawać małymi porcjami
cukier miksować, następnie
żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane obie
mąki i lekko wymieszać z całością łyżką. Piec około 30 minut w 190 st.masa:200 g
wiórków kokosowych1 duży (400ml)
jogurt naturalny0,5 litra
śmietany kremówki 30 %2
galaretki cytrynowe9 łyżek
cukru pudruwiórki zalać
jogurtem na 30 minut; trochę zostawić do posypania wierzchu.
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej
wody. Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z
cukrem na sztywno.Połączyć z tężejącą
galaretką, na koniec dodać
jogurt z wiórkami. Jeśli masa jest lekko za rzadka wstawić na chwilkę do lodówki zanim przełożymy na
biszkopt.Zimny
biszkopt należy przekroić na pół, w tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej. Na spód ciasta rozlewamy większą połowę masy
kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. 1/4 część do posmarowania wierzchu. Przykrywamy kolejnym plackiem
biszkoptowym, smarujemy górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawiamy na parę godzin, by dobrze stężało.Powiązane wpisy: