ßßß
Składniki:Biszkopt:– 10 jajek;– 3/4 szklanki cukru;– 1,3 szklanki mąki pszennej tortowej;– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;– 1 łyżeczka niebieskiego barwika spożywczego w proszku;Przełożenie i dekoracja:– szklanka jagód;– 3 łyżki syropu kurakao;– 1 l śmietany kremówki mocno schłodzonej (ja użyłam 36%, bo jest trwała);– 1 łyżka cukru pudru;– białe i niebieskie wiórki kokosowe (ja barwiłam białe na niebiesko)Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać mikserem na średnich obrotach przez około 4 minuty aż dobrze się spienią, ale nie będą idealnie sztywne. Stopniowo zwiększać obroty miksera aż do maksymalnych i dodawać cukier cały czas ubijając. Gdy skończy się cukier, ubijać jeszcze pianę na najwyższych obrotach miksera przez około 2 – 3 minuty aż będzie bardzo sztywna i błyszcząca.Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując po każdym dodanym. Na koniec dodać barwik spożywczy i zmiksować na małych obrotach miksera do całkowitego rozprowadzenia barwnika w masie.Obydwie mąki przesiać do jednej miski. Do ubitej piany dodać około 1/3 część mąki i miksować na najniższych obrotach miksera przez kilka sekund, dodać drugą porcję mąki i znów króciutko zmiksować, dodać ostatnią porcję mąki i zmiksować tylko do połączenia się składników (w masie nie mogą pozostać grudki mąki).Masę wyłożyć do blachy o wymiarach 35x25cm, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika, ustawić na metalowej kratce. Po 10 minutach odwrócić formę z biszkoptem do góry dnem i w takiej pozycji położyć na blat lub deskę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia. Pozostawić do ostudzenia, na około godzinę.Jagody zblendować, wymieszać z syropem.Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem.Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części, wysmarować masą jagodową, położyć 1/2 bitej śmietany, położyć drugi blat, posmarować bitą śmietaną i posypać wiórkami.Smacznego