Wykonanie
Wczoraj były urodziny P. w związku z tym wydarzeniem upiekłam tort. Tort niebiesko biały, bo ulubiona drużyna ma takie barwy.
Biszkopt upiekłam z przepisu na tort malinowy i sprawdził się idealnie. Uwielbiamy
torty z
bitą śmietaną, więc i w tym nie mogło jej zabraknąć. Zastanawiałam się jedynie czym nasączyć tort, pomyślałam, że idealnie nadałby się
alkohol w stylu „kamikadze”, niestety nie mogłam wykorzystać tego pomysłu, gdyż dzieci również jadły ten tort. Postanowiłam więc wykorzystać
jagody i nutkę
syropu kurakao. Całość
tortu zwieńczyłam białymi i niebieskimi wiórkami kokosowymi.

Składniki:
Biszkopt:– 10
jajek;– 3/4 szklanki
cukru;– 1,3 szklanki
mąki pszennej tortowej;– 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej;– 1 łyżeczka niebieskiego barwika spożywczego w proszku;Przełożenie i dekoracja:– szklanka
jagód;– 3 łyżki
syropu kurakao;– 1 l
śmietany kremówki mocno schłodzonej (ja użyłam 36%, bo jest trwała);– 1 łyżka
cukru pudru;– białe i niebieskie
wiórki kokosowe (ja barwiłam białe na niebiesko)Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubijać mikserem na średnich obrotach przez około 4 minuty aż dobrze się spienią, ale nie będą idealnie sztywne. Stopniowo zwiększać obroty miksera aż do maksymalnych i dodawać
cukier cały czas ubijając. Gdy skończy się
cukier, ubijać jeszcze pianę na najwyższych obrotach miksera przez około 2 – 3 minuty aż będzie bardzo sztywna i błyszcząca.Następnie dodawać stopniowo po jednym
żółtku, cały czas miksując po każdym dodanym. Na koniec dodać barwik spożywczy i zmiksować na małych obrotach miksera do całkowitego rozprowadzenia barwnika w
masie.Obydwie
mąki przesiać do jednej miski. Do ubitej piany dodać około 1/3 część
mąki i miksować na najniższych obrotach miksera przez kilka sekund, dodać drugą porcję
mąki i znów króciutko zmiksować, dodać ostatnią porcję
mąki i zmiksować tylko do połączenia się składników (w
masie nie mogą pozostać grudki
mąki).Masę wyłożyć do blachy o wymiarach 35x25cm, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć
biszkopt z piekarnika, ustawić na metalowej kratce. Po 10 minutach odwrócić formę z
biszkoptem do góry dnem i w takiej pozycji położyć na blat lub deskę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia. Pozostawić do ostudzenia, na około godzinę.
Jagody zblendować, wymieszać z
syropem.Bardzo zimną
śmietankę ubić na sztywną pianę razem z
cukrem pudrem.Ostudzony
biszkopt przekroić na 2 części, wysmarować masą
jagodową, położyć 1/2
bitej śmietany, położyć drugi blat, posmarować
bitą śmietaną i posypać wiórkami.Smacznego