Składniki:– 1 opakowanie ciasta francuskiego– 10 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami– 5 plastrów boczku (np. parzonego)– 100 g sera feta– 2 jajka– 100 ml gęstej śmietany 12% (ok. 4 łyżek)– listki świeżego tymianku– pieprz świeżo mielone– sól (do gotowania szparagów)– płaska łyżeczka cukru (do gotowania szparagów)– odrobina oliwyPrzygotowanie:W dużym garnku zagotuj wodę z solą i łyżeczką cukru. Następnie włóż szparagi, tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody i gotuj przez około 5 minut.Do miseczki przełóż śmietanę i delikatnie rozmieszaj z jajkami.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż ciasto francuskie (jeśli brzegi wystają, zawiń je do środka) i nakłuj widelcem. Brzegi ciasta posmaruj oliwą. Powstałą masę śmietanową przelej na ciasto. Następnie pokrusz połową sera feta ułóż plastry boczku i szparagi, posyp pozostałym serem.Tartę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut (do zarumienienia się brzegów). Upieczoną tarte posypać listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem.Przepis z najsmaczniejsze.plJest pyszna , jedna to zdecydowanie za mało :)