ßßß
Szparagi i jajka w koszulce to bardzo znane połączenie!Okazało się, że ten sam duet, ale w formie jajecznicy smakuje równie wybornie :)Pyszne danie na śniadanie. Polecam :)Ps. Wyszedł mi, zupełnie niezaplanowany, „Szparagowy Maraton”…Mam nadzieję, że Wam to odpowiada, bowiem kolejne przepisy czekają „w kolejce”… ;)Składniki: (1 porcja)3-4 zielone szparagi (lub same główki szparagów, które pozostały Wam z gotowania Cappuccino szparagowego)2 jajka (najlepiej od szczęśliwych kur)oliwasól i pieprzWykonanie:Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i pokroić na 1-2 cm kawałki.W małym garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić pokrojone szparagi. Gotować 3-4 minuty, odcedzić i od razu przełożyć do baaardzo zimnej wody. Po chwili ponownie odcedzić.Uwaga: Jeśli mamy same szparagowe „główki”, to wystarczy gotować je tylko 2-3 minuty.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić odcedzone, pokrojone i obgotowane szparagi. Smażyć 1-2 minuty, wbić jajka i smażyć do momentu aż jajecznica będzie gotowa. Przed podaniem posolić i oprószyć pieprzem.Smacznego :)
Uwaga:)Zestawienie dań ze SZPARAGAMI – tutaj