ßßß Cookit - przepis na Zielone szparagi zapiekane z jajkiem

Zielone szparagi zapiekane z jajkiem

nazwa

Wykonanie

Delikatne i rozpływające się w ustach, uwielbiam je za ich lekko słodkawy smak. Idealne na lekką kolację.
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek
cztery jajka
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Szparagi umyłam i delikatnie obrałam, zaczynając na wysokości ok. 5 cm od czubka.
Stwardniałe końce odłamałam.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą z oliwek, ułożyłam szparagi i posmarowałam je lekko oliwą.
Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i po 5 minutach obróciłam szparagi na drugą stronę i piekłam jeszcze przez 3 minuty.
Po tym czasie do szparagów wbiłam jajka, lekko posoliłam i zapiekałam przez 5 minut (tak, aby białko się ścięło).
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/05/zielone-szparagi-zapiekane-z-jajkiem.html