ßßß
Składniki (na 2 porcje):12 szparagów6 plasterków boczku (część szparagów piekłam bez "kocyka")2-4 jajkaoliwasól, pieprzPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzej do 220 C. Szparagi umyj i usuń zdrewniałe części u nasady (nagnij lekko szparagi i zdrewniały fragment sam się odłamie). Owiń szparagi plastrami boczku zostawiając odkryte końcówki. Przełóż je na blachę lub do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą i piecz ok 10-15 minut, aż boczek będzie rumiany i chrupki. 5 minut przed końcem pieczenia przygotuj jajka. Na patelni rozgrzej olej (ja dodaję jeszcze trochę masła klarowanego dla smaku), delikatnie wbij jajka i smaż kilka minut na średnim ogniu. Białko powinno całkowicie się ściąć, a żółtko pozostać płynne w środku. Wyłóż szparagi na talerz, dodaj jajko, przyprósz solą i pieprzem. Smacznego!

