Wykonanie
- 1,5 szklanki
płatków owsianych (obojętnie jakich, mogą byc np. górskie)- łyżka ziaren
sezamu- pół szklanki
mąki-
jajko- nieco ponad pół szklanki
cukru (najlepiej brązowego)- pół szklanki
mleka- łyżka podgrzanego, płynnego
masła- 2 łyżki rozdrobnionych
orzeszków ziemnych lub innych
orzechów- łyżka
wiórków kokosowych- kawałeczki
czekolady (mogą być też
rodzynki)- parę kropli
olejku waniliowego.Sposób przygotowania:Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.Do naczynia wsypać
płatki owsiane,
sezam,
mąkę,
cukier, orzeszki, wiórki i
czekoladę, wymieszać, następnie dodać
jajko,
masło,
mleko, olejek i znów wymieszaj. Na blachę wykładać placki masy
ciasteczkowej (uformować
ciasteczka o średnicy ok. 3 cm). Piec 25 minut.
Ciasteczka z
płatków owsianych najlepiej smakują w towarzystwie osłodzonej
miodem herbaty,
mleka albo
kakao. Przysmak można przygotować w różnych wersjach i różnymi składnikami, choć
orzeszki ziemne i
czekolada sprawdzają się moim zdaniem najlepiej. Smacznego:)