Wykonanie
Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji "Upiec dwa cienkie
biszkopty: jeden jasny, drugi ciemny.Składniki na wkładkę
serową:60 dkg
zmielonego sera białego;30 dkg
cukru pudru;1
budyń śmietankowy lub
waniliowy (bez
cukru);6 jaj;15 dkg
margaryny;
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodając kolejno po jednym
żółtku,
ser,
budyń w proszku, wszystko wymieszać. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę
białka. Lekko wymieszać. Masę
serową przelać do wyłożonej papierem pergaminowym tej samej blaszki, co były pieczone
biszkopty. Piec w 180 st.C około 40 minut do lekkiego zrumienienia na wierzchu. Wkładkę
serową wystudzić i wyłożyć delikatnie z formy.Składniki na masę budyniową500ml
mleka6
żółtek1/2szkl
cukruC.
waniliwy3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanejZ
mleka,
cukru kryształu,
cukru waniliowego oraz zoltek,
maki ugotować
budyń.Wystudzic !Utrzeć
masło i powoli połączyć z przestudzonym
budyniem.Składniki na masę
owocową:1 kg
malin lub
truskawek (mogą być mrożone);2-3 łyżki
cukru kryształu;3
galaretki truskawkowe;Duże
truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki.
Owoce rozprażyć w garnku na ogniu, dodając
cukier. Na koniec wsypać suchą
galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić.
biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa -
biszkopt jasny - polewa.