ßßß
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)krem:2 opakowania budyniu ( proszek) waniliowego150-200 g cukru4 żółtka1 l mleka4 łyżki mąki pszennej65 g zimnego masła ( ok. 1/3 kostki, mającej 200g)1 galaretka truskawkowatruskawki lub maliny1. Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawić, by stygła.2. Ciasto francuskie przekroić na pół i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st, aż będzie złote.3. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 4 łyżki mąki.Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy budyń się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego starte zimne masło. Wymieszać, odstawić do wystudzenia.4. 1/2 ciasta przełożyć do formy ( moja ma 26 x 19 cm) - jeśli się napuszyło - spłaszczyć dłonią. Wyłożyć na nie połowę kremu i wyrównać.Następnie ułożyć drugą połowę ciasta - także spłaszczyć, po czym przykryć drugą połową kremu. Na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki lub maliny ( całe).5. Ciasto zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do czasu całkowitego zastygnięcia galaretki. Wychodzi 12 porcji.