ßßß
Składniki :opakowanie ciasta francuskiegomaliny1 opakowanie galaretki żurawinowejKrem :6 żółtek100 g cukru kryształu40 g mąki pszennej450 ml mleka1 łyżeczka pasty waniliowejOpis wykonania :1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę, wlewamy 50 ml mleka i dodajemy mąkę oraz pastę waniliową, wszystko dokładnie miksujemy. Resztę mleka gotujemy na wrzące mleko wlewamy masę jajeczną cały czas mieszają, gdy będzie gesty ściągamy z ognia i dociskamy do wierzchu kremu folię spożywczą by nie powstał kożuch, studzimy.2. Ciasto kroimy w kwadraty, składamy po przekątnej na pół i odcinamy ok. 1 cm od górnego brzegu.Powstałe trójkąty rozkładamy i przewlekamy przez siebie przeciwległe rogi, dociskamy do bazowego kwadratu. Pieczemy ok. 20 minut w 200 C.3. W środek ciastka wyciskamy krem układamy maliny, galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody studzimy, lekko tężejącą polewamy maliny. Posypujemy cukrem pudrem.




