Wykonanie
Bardzo chciałam zrobić buchty -
drożdżowe bułeczki, które kojarzą mi się z Czechami. Wypróbowałam przepis Liski, tylko zamiast powideł czy
dżemu dałam
maliny z
cukrem. O tej
porze roku smakowały i pachniały wyjątkowo a zniknęły w ciągu jednego dnia.
Składniki:1/8 l
mleka20 g świeżych
drożdży75 g
cukru80 g miękkiego
masła250 g
mąki pszennej2
żółtkamalinyDo obtoczenia:100 g
masła, roztopionego w garnuszkuPodgrzać
mleko.
Drożdże rozkruszyć do filiżanki i wymieszać z połową podgrzanego
mleka i 1 łyżką
cukru. Odstawić.
Masło wymieszać z resztą
mleka, żeby się rozpuściło.
Mąkę z
żółtkami umieścić w misce. Dodać resztę
cukru. Do tego dodać
drożdże z
masłem i wyrobić miękkie ciasto. Miskę nakryć i postawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
Masło (100 g) rozpuścić na patelni. Ciasto delikatnie nacisnąć i podzielić na 8 dużych lub 24 małe porcje. Z każdej zrobić kulkę. W środek każdej włożyć
malinę z
cukrem. Każdą z tych kulek obtoczyć w
maśle i umieścić w formie. Odstawić do wyrastania na 30 minut. Piec 30 minut.Smacznego:)