Wykonanie
Składniki na
biszkopt jasny:3
jajka1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na
biszkopt makowo-
kokosowy:3
jajka1/2 szklanki
maku suchego1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
wiórków kokosowych1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPonadto:
Masło do wysmarowania blachy
Bułka tarta do wysypania lub papier do pieczeniaMasa:0,5 l
mleka2 budynie
śmietankowe3/4 szklanki
cukru250 g
masłaPolewa:3 łyżki
masła2 łyżki
kakao3 łyżki
mleka4 łyżki
cukruDodatkowo:1 szklanka
wódki1 duża paczka
biszkoptówWykonanie:Przygotowanie ciasta zaczynałam od upieczenia
biszkoptu. Wbiłam
białka, ubiłam je, wsypałam
cukier i ubiłam mikserem. Następnie dodałam
żółtka olej i zmiksowałam, na końcu wsypałam przesianą
mąkę pszenną wraz z
proszkiem do pieczenia i mieszałam robotem na wolnych obrotach. Tak przygotowane ciasto przelałam do tortownicy o średnicy 28 cmWłożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 25-30 min.Zabrałam się za przygotowanie drugiego
biszkoptu makowo-
kokosowego.
Jajka wbiłam do naczynia, wsypałam
cukier i mikserem ubiłam. Do ubitych
jajek z
cukrem dodałam
mak,
wiórki kokosowe i
proszek do pieczenia. Całość lekko mieszałam mikserem na wolnych obrotach.Ciasto wlałam do blachy o podobnych do poprzedniej wymiarach wymiarach Upiekłam
biszkopt w temperaturze 180 stopni w około 30 minut.Gdy ciasta się upiekły odstawiłam do wystygnięcia, a sama zabrałam się za zrobienie masy. Ugotowałam 0,5 l
mleka, wsypałam 3/4 szklanki
cukru i wlałam dwa budynie (rozpuszczone w 1/2 szklance
mleka).
Budyń po ugotowaniu odstawiłam do wystygnięcia. Następnie do miski dałam kostkę
masła o temperaturze pokojowej i mikserem utarłam do białości. Do utartego
masła dodawałam wystudzony
budyń i cały czas miksowałam, aż do wyczerpania budyniu. Wszystko miałam przygotowane i zabrałam się za „składanie” ciasta.Zaczęłam od
biszkoptu jasnego. Na
biszkopt nałożyłam połowę masy budyniowej, przykryłam
biszkoptem makowo-
kokosowym. Na
biszkopt wyłożyłam drugą część masy budyniowej. Masę na cieście wyrównałam. Do miseczki przelałam
alkohol, moczyłam w nim
biszkopty i układałam na wierzchu masy budyniowej. Gdy ciasto miałam już „złożone” zrobiłam polewę. Do rondelka dałam 3 łyżki
masła, 2 łyżki
kakao, 3 łyżki
mleka, 4 łyżki
cukru. Składniki mieszając doprowadziłam do połączenia, ale nie do zagotowania. Tak przygotowaną polewą polałam moje ciasto z wierzchu (po nasączonych biszkoptach) i posmarowałam nią również boki ciasta. Ciasto odłożyłam w chłodne miejsce do następnego dnia.Najlepiej smakuje gdy wszystkie smaki się "przegryzą"