ßßß Cookit - przepis na Murzyńskie cycki

Murzyńskie cycki

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka maku
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
*na masę:
- 1 puszka ananasów
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 200g masła
*dodatkowo:
- 1 op. ciemnej polewy
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 łyżeczki cappuccino
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem na białą masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, nadal miksując. Wsypujemy mak, miksujemy. Ciasto wlewamy do średniej formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min.
2. Plasterki ananasów kroimy w drobną kostkę (odłożyłam 2 plasterki, pozostałe skroiłam). Z puszki odlewamy szklankę soku, dodajemy szklankę mleka (trochę zostawiamy na rozmieszanie budyniu, mąki ziemniaczanej) i przygotowujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzony budyń, miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojone ananasy, mieszamy. Gotową masę nakładamy na ostudzone ciasto makowe. Posypujemy kakaem.
3. Biszkopty zamaczamy na krótko w rozpuszczonym cappuccino ( w pół szklanki wody). Na krem układamy biszkopty, polewamy polewą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2011/07/murzynskie-cycki.html