Wykonanie
Składniki:*na ciasto:- 1 szklanka
cukru- 1 szklanka
mąki pszennej- 4
jajka- 1 szklanka
maku- 1 i 1/2 łyżeczka
proszku do pieczenia*na masę:- 1 puszka
ananasów- 1 op. budyniu
śmietankowego- 1 szklanka
mleka- 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej- 3/4 szklanki
cukru- 200g
masła*dodatkowo:- 1 op. ciemnej polewy- 2 łyżki
kakao- 1 opakowanie
biszkoptów- 2 łyżeczki
cappuccinoSposób przygotowania:1.
Jajka miksujemy z
cukrem na białą masę. Następnie dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, nadal miksując. Wsypujemy
mak, miksujemy. Ciasto wlewamy do średniej formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min.2. Plasterki
ananasów kroimy w drobną kostkę (odłożyłam 2 plasterki, pozostałe
skroiłam). Z puszki odlewamy szklankę soku, dodajemy szklankę
mleka (trochę zostawiamy na rozmieszanie budyniu,
mąki ziemniaczanej) i przygotowujemy
budyń.
Masło ucieramy z
cukrem, dodajemy ostudzony
budyń, miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojone
ananasy, mieszamy. Gotową masę nakładamy na ostudzone ciasto
makowe. Posypujemy
kakaem.3.
Biszkopty zamaczamy na krótko w rozpuszczonym
cappuccino ( w pół szklanki
wody). Na krem układamy
biszkopty, polewamy polewą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.