Wykonanie
Moja córka wczoraj mnie zaskoczyła [ zresztą nie po raz pierwszy]....Zachciało się jej ciasta i postanowiła jakieś upiec....problem był tylko z wyborem ciasta..chciała sama wypróbować jakiś nowy przepis ... no i znalazła tutaj. Bardzo fajna nazwa ciasta, a ciasto jest naprawdę smaczne..Córka zrobiła ciut inaczej, ale przepis cytuję za autorką...A oto zmiany córki -zamiast
śliwek dała
rodzynki ..do masy budyniowej nie dodała
jajka, a dała cały
budyń , no i polewę zrobiła inną..Składniki na
biszkopt:5
jajek4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej15 dkg
cukru1,5 łyżki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoSkładniki na krem budyniowy:1 i 3/4 szkl.
mleka3/4 szkl.
cukru2 łyżki budyniu
śmietankowego w proszku2 łyżki
mąki pszennejkostka
masła lub
margaryny30-40 dkg suszonych
rodzynek lub suszonych
śliwekSposób przyrządzenia
biszkoptu:
Białka ubić z
cukrem, stopniowo dodawać po jednym
żółtku. Dodać obie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao i delikatnie wymieszać.Piec w temperaturze 180 st.Sposób przyrządzenia kremu budyniowego:1 szklankę
mleka wraz z 3/4 szklanki
cukru zagotować.
Budyń oraz
mąkę pszenną wymieszać w 3/4 szklanki
mleka, wlać do gotującego się
mleka z
cukrem[ ciągle mieszając]. Ugotowany
budyń ostudzić.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, po 30 minutach odcedzić.[
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki],Utrzeć
margarynę dodając po jednej łyżce budyniu.Na
biszkopt wyłożyć krem budyniowy, na to
rodzynki. Polać
polewą czekoladową.