ßßß Cookit - przepis na Sówka w czekoladzie

Sówka w czekoladzie

nazwa

Wykonanie

Moja córka wczoraj mnie zaskoczyła [ zresztą nie po raz pierwszy]....Zachciało się jej ciasta i postanowiła jakieś upiec....problem był tylko z wyborem ciasta..chciała sama wypróbować jakiś nowy przepis ... no i znalazła tutaj. Bardzo fajna nazwa ciasta, a ciasto jest naprawdę smaczne..Córka zrobiła ciut inaczej, ale przepis cytuję za autorką...A oto zmiany córki -zamiast śliwek dała rodzynki ..do masy budyniowej nie dodała jajka, a dała cały budyń , no i polewę zrobiła inną..
Składniki na biszkopt:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dkg cukru
1,5 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Składniki na krem budyniowy:
1 i 3/4 szkl.mleka
3/4 szkl. cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła lub margaryny
30-40 dkg suszonych rodzynek lub suszonych śliwek
Sposób przyrządzenia biszkoptu:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać.Piec w temperaturze 180 st.
Sposób przyrządzenia kremu budyniowego:
1 szklankę mleka wraz z 3/4 szklanki cukru zagotować. Budyń oraz mąkę pszenną wymieszać w 3/4 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrem[ ciągle mieszając]. Ugotowany budyń ostudzić.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, po 30 minutach odcedzić.[Śliwki pokroić na mniejsze kawałki],
Utrzeć margarynę dodając po jednej łyżce budyniu.
Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy, na to rodzynki. Polać polewą czekoladową.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/08/sowka-w-czekoladzie.html