Wykonanie
CIASTO:--------------------------------1/2 kg
mąki1 kostka
margaryny3
żółtka1
cukier waniliowy1 szklanka
cukru1 mały
proszek do pieczenia (15g)1- 2 łyżki kwaśnej
śmietanyWszystkie składniki należy zagnieść. Podzielić na 5 części i upiec cienkie placki w prostokątnej formie (36x25). Placki należny rozwałkować na papierze do pieczenia o wymiarze formy. Piec w temperaturze 180 stopni. na złoty kolor.
SER:--------------------------------1 kg zmielonego
twarogu1/2 szklanki kwaśnej
śmietany3 czubate łyżeczki
masła1 szklanka
cukru3
żółtka1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejsok z 1
cytrynyTwaróg,
śmietanę,
masło,
cukier,
żółtka,
mąkę ziemniaczaną umieścić w garnku.Składniki te należy podgrzewać aż do zagotowania - około 15 minut - ciągle mieszając. Na koniec dodać
sok z cytryny do smaku.Upieczone placki należy przełożyć bardzo ciepłą masą
twarogową. Dociskając lekko każdy placek aby masa serowa się wyrównywała/rozprowadziła.Na koniec wierzch ostatniego placka polać polewą.POLEWA:----------------------------1 szklanka
cukru pudru3 łyżeczki
kakao3 łyżki wrzącej
wodyWszystkie składniki wymieszać i polać ciasto.Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.