ßßß Cookit - przepis na Sernik Stefankowy

Sernik Stefankowy

Wykonanie

CIASTO:
--------------------------------
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
3 żółtka
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 mały proszek do pieczenia (15g)
1- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki należy zagnieść. Podzielić na 5 części i upiec cienkie placki w prostokątnej formie (36x25). Placki należny rozwałkować na papierze do pieczenia o wymiarze formy. Piec w temperaturze 180 stopni. na złoty kolor.
SER:
--------------------------------
1 kg zmielonego twarogu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
3 czubate łyżeczki masła
1 szklanka cukru
3 żółtka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny
Twaróg, śmietanę, masło, cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną umieścić w garnku.
Składniki te należy podgrzewać aż do zagotowania - około 15 minut - ciągle mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny do smaku.
Upieczone placki należy przełożyć bardzo ciepłą masą twarogową. Dociskając lekko każdy placek aby masa serowa się wyrównywała/rozprowadziła.
Na koniec wierzch ostatniego placka polać polewą.
POLEWA:
----------------------------
1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki kakao
3 łyżki wrzącej wody
Wszystkie składniki wymieszać i polać ciasto.
Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/637/sernik-stefankowy