Wykonanie
TORT
JABŁKOWYKrem1 kg
jabłek /najlepsze są renety,
jabłka w tym torcie są b.ważne,nadają cały smak, muszą być kwaśnawe i gęste /1 paczka
masła /bez
oleju, takie prawdziwe masło/1/2 szkl.
cukru pudruJabłka prużymy tak jak na szarlotkę, dobrze wyparować żeby nie były za rzadkie. Przecieramy je przez sito lub durszlak albo ucieramy blenderem. Studzimy. Mikserem ucieramy
masło do białości i dodajemy stopniowo
cukier,
potem partiami
jabłka. Nie przejmujcie się konstystencją kremu bo wygląda przez te
jabłka jak zważony,WERSJA I - z
biszkoptami3-4 paczki podłużnych
biszkoptówponcz - 1,5 szkl przegotowanej
wody + 4 łyżeczki
cukru + łyżeczka soku z
cytrynyPoncz wylewamy na miseczkę lub talerz i każdy
biszkopt na sekundę przed położeniem w tortownicy zanurzamy w nim.Najpierw układamy płotek z
biszkoptów wokół tortownicy /płaską stroną
ciastka do tortownicy/ , te
biszkopty przycinamy na jednym końcu na którym będą stały o 2 cmNastępnie układamy je na dnie tortownicy i wykładamy na to połowę kremu,
potem drugą warstwę
biszkoptów i resztę kremu. Na wierzch robimy
galaretkę, najlepiej pasuje cytrynowa albo gruszkowaWERSJA II - z
biszkoptemPieczemy
biszkopt z 7
jajek.Po ostudzeniu
ostrym nożem odkrawamy brzegi ciasta od formy. Łyżeczką od
herbaty wyskubujemy środek ciasta, tak aby zostały 1 cm brzegi i spód. Wyskubane kawałki / takiej wielkości jak pół pudełka zapałek/przekładamy do miski, dodajemy do tego krem, delikatnie mieszamy i całą zawartość przekładamy do środka
biszkopta, uciskamy trochę łyżką żeby wszystko weszło. Na wierzch robimy cienką warstwę
galaretki.W sezonie mozna użyć
truskawek /z mrożonych niekoniecznie to wychodzi/, 70 dkg
truskawek rozgniatamy i surowe łączymy z kremem, mogą też być
maliny.Torcik jest przepyszny, nie za słodki, z
owocową nutką.....