Wykonanie
skdniki2
jajka (oddzielnie
białka i
żółtka)150 g
cukru250 g
rodzynek180 ml
mleka1 łyżeczka
sody oczyszczonejsok i skórka otarta z ½
cytryny200 g
mąki pszennejRodzynki opłukać, zalać wrzącą
wodą, można dodać 50 ml
rumu lub innego
alkoholu i pozostawić do namoczenia na 30 minut. Namoczone
rodzynki odcisnąć i rozdrobnić w blenderze na pastę. Pastę przełożyć do miski dodać
mleko,
sodę, sok i
skórkę z cytryny, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać porcjami
cukier, a następnie
żółtka. Ubite
jajka połączyć używając
łopatki z masą
rodzynkową i przesianą
mąką.Ciasto podzielić na 3 części, tortownicę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. Piekarnik nagrzać do 180°C, każdy blat piec 15 minut, po upieczeniu wystudzić.Krem
waniliowy:500 ml
śmietanki kremówki 36% tłuszczu400 g
sera mascarpone5-7 łyżek
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiSchłodzoną
śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dodając
cukier puder. Delikatnie przemieszać z
serkiem, dodać ekstrakt z
wanilii.Nasączenie:60 ml
likieru AmarettoKażdy blat nasączyć
likierem, rozsmarować krem
waniliowy.