Wykonanie
Składniki na
biszkopt:6
jajek1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia na krem:1 opakowanie budyniu o smaku
śmietankowym bez
cukru500 ml
mleka2 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
cukru1 kostka (200 g)
masła na wierzch:500 g
truskawek3
galaretki o smaku
truskawkowym1 litr
wodyPrzygotowanie
biszkoptu:
białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Wciąż ubijając stopniowo dosypywać
cukier, a
potem po jednym
żółtku (każde kolejne dodawać dopiero kiedy poprzednie połączy się z masą). Następnie po łyżce dodawać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez25-30 minut. Piekarnik wyłączyć i otworzyć, ale blachę z
ciastem zostawić w nim jeszcze przez ok. 10 minut, żeby ciasto nie opadło. Ostudzić.Przygotowanie kremu:
budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem
mąki i
cukru. Garnek przykryć folią spożywczą, żeby nie powstała "skorupka" i zostawić do ostygnięcia.Miękkie
masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć, a
potem po łyżce dodawać zimny
budyń i utrzeć na gładką masę.Tak przygotowany krem wyłożyć na
biszkopt w formie.Na kremie ułożyć pokrojone w plasterki
truskawki i zalać tężejącą
galaretką przygotowaną z 3 opakowań
galaretki rozpuszczonej w litrze wrzącej
wody.Całość wstawić do lodówki do stężenia. Mozna dodac rozne
owoce:) Probowałam z inna masa budyniowa i jest chyba lepsza.. ale dodam przepis innym razem na ta mase.