ßßß Cookit - przepis na Ciasto szpinakowe z granatem

Ciasto szpinakowe z granatem

Wykonanie

Wspaniałe ciasto, które nie tylko wygląda obłędnie ale i tak właśnie smakuje. Słodycz biszkoptu i kremu jest zrównoważona przez lekko kwaśny smak granatu. Trzeba spróbować koniecznie!
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki cukru + 1 cukier wanilinowy
3 jajka
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g mrożonego siekanego szpinaku
Dodatkowo:
Śmietana kremówka 30% - 500 ml.
2 fixy do śmietany
Serek Mascarpone - 250g
4 łyżki cukru pudru
1 duży granat- najlepiej o ziarenkach lekko kwaśnych
Przygotowanie:
Przed przygotowywaniem ciasta odmrozić szpinak a gdy już będzie całkowicie odmrożony dobrze odsączyć go na sitku.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywny kogiel-mogiel. Następnie cały czas mieszając na najmniejszych obrotach wlać cienkim strumieniem olej, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać odsączony szpinak - wymieszać dokładnie łyżką- nie mikserem. Przelać całą masę do tortownicy (ok. 26 cm), piec 45 min w temp. 180 stopni. Grzałka góra-dół. Ja po 45 minutach zostawiam jeszcze ciasto na 5 minut w wyłączonym piekarniku.
Gdy ciasto będzie już całkowicie wystudzone, ubijamy śmietanę kremówkę 30% z dodatkiem cukru pudru, dodajemy śmietan-fixy aby usztywnić śmietanę, następnie łyżką mieszamy z serkiem mascarpone.
Masę śmietanowo - serkową wykładamy na wystudzone ciasto. Chłodzimy w lodówce ok 2 godzin, następnie wierzch posypujemy wydrążonymi ziarenkami granatu.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/46/ciasto-szpinakowe-z-granatem