Wykonanie
BISZKOPTSkładniki:-4
jaja-150g
cukru-150g
mąki pszennej-50g
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i dodać do ubitej piany z
cukrem i
żółtkami. Delikatnie połączyć, na najwolniejszych obrotach miksera.Formę o wymiarach ok. 20 x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.MASA SEROWASkładniki:-400 ml
śmietanki 30 %-350 g
jogurtu greckiego-3-4 łyżki
cukru pudru-2 łyżki
żelatynyŻelatynę dokładnie rozpuścić w dwóch łyżkach wrzącej
wody, wystudzić. Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno, dodać
cukier puder,
jogurt grecki i przestudzoną
żelatynę i wymieszać szpatułką. Masę
serową wylać na wystudzony
biszkopt. Odstawić do lodówki.MUS
BRZOSKWINIOWYSkładniki:-duża puszka
brzoskwiń-1,5 opak.
galaretki brzoskwiniowejBrzoskwinie odsączyć z
syropu i zmiksować (najlepiej blenderem). Podgrzać w małym rondelku i rozpuścić w nim
galaretkę. Wystudzić.
GALARETKASkładniki:-
syrop z
brzoskwiń z puszki-0,5 opak.
galaretki brzoskwiniowejSyrop podgrzać w małym rondelku i rozpuścić w nim
galaretkę. Wystudzić.Na schłodzona masę
serową wylać mus
brzoskwiniowy. Odstawić do lodówki do stężenia. Po stężeniu musu wylać schłodzoną
galaretkę.Odstawić ciasto do lodówki.