Wykonanie
Fajne ciacho z
brzoskwiniami z puszki i z
sokiem jabłkowym.Orzeźwiające nie za słodkie takie w sam raz.

Składniki:
biszkopt: 3
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniapuszka
brzoskwiń w lekkim
syropie500 ml
soku jabłkowegobudyń śmietankowy na 3/4 l
mleka1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej500 ml
śmietanki tortowej 36%1
galaretka
Przygotowujemy
biszkopt. Ubijamy na sztywno
białka z
cukrem, dodajemy
żółtka,
mąkę i
proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w plasterki. Do zalewy u mnie było ok. 250 ml dolewamy
sok jabłkowy, by razem było 750 ml płynu.W szklance soku mieszamy
budyń z łyżką
mąki pszennej i
mąki ziemniaczanej, resztę soku gotujemy.Go gotującego soku wlewamy wymieszany
budyń i dobrze mieszamy aż zgęstnieje, dodajemy następnie nasze pokrojone
brzoskwinie.Taki
budyń z
brzoskwiniami wykładamy na upieczony
biszkopt i zostawiamy by dobrze wystygł.
Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki
wody, u mnie była agrestowa.Jak
biszkopt jest wystudzony i
galaretka też jest chłodna ale jeszcze płynna, ubijamy
śmietankę na sztywno dodając pod koniec
galaretkę, możemy do
śmietanki dodać
cukier puder jak ktoś lubi słodsze ciasto. Wykładamy
bitą śmietanę na ciasto i wstawiamy do lodówki by ładnie się schłodziło.
