ßßß
Biszkopt rzucany :(forma okrągła 22cm)5 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.Dodawać po kolei żółtka i ubijać.Mąki wymieszać ze sobą, przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do formy, gdzie tylko dno wyłożone jest papierem do pieczenia.Piec w tempr. 160-170st.C przez ok. 30-40min do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok.60cm opuścić razem z formą na podłogę.Odstawić do wyłączonego i uchylonego piekarnika, aż do ostygnięcia.Krem MilkyWay :5 batoników MilkyWay (po 22g każdy)300ml śmietanki kremówki 36%kilka brzoskwiń z puszkiopcjonalnie 2 łyżeczki żelatynyŚmietankę przelać do garnuszka i podgrzewać.Batoniki połamać na małe kawałki i dodać do śmietanki, dalej podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia batoników, nie dopuścić do wrzenia!Masę ostudzić i włożyć do lodówki na całą noc.Następnego dnia ubijamy na gęstą masę.Jeśli nie będzie się chciało ubić, żelatynę wymieszać z niewielką ilością gorącej wody, ostudzić i dodać do masy. Wstawić do lodówki na 30min i wtedy ponownie ubijać.Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy.Krem biały :300 ml śmietanki kremówki 36%250 g serka mascarpone2 łyżeczki cukru pudruSchłodzoną śmietankę ubić razem z cukrem pudrem.Wmieszać serek mascarpone.Dodatki :sok brzoskwiniowy z puszki wymieszany z wódkąbrzoskwiniesrebrne cukrowe perełkibiszkopcikiWykonanie tortu:Biszkopt przekroić na 3 blaty.Pierwszy blat nasączyć sokiem z wódką i nałożyć połowę kremu MilkyWay.To samo zrobić z następnym blatem.Wierzch tortu skropić sokiem z wódką.Nałożyć na górę tortu i boki krem biały.Ozdobić górę tortu półksiężycami z brzoskwiń i perełkami.Boki tortu ozdobić pokruszonymi biszkopcikami.Tort włożyć do lodówki na min.godzinę.
