ßßß Cookit - przepis na Tort brzoskwiniowy dla Mamy.

Tort brzoskwiniowy dla Mamy.

nazwa

Wykonanie

Wszystkiego wspaniałego.
Dla najwspanialszej Mamy ;*
Spełnienia marzeń.
Życzy córka.
{najwspanialsza}
Tort brzoskwiniowy z kremem MilkyWay
inspiracja, inspiracja
Biszkopt rzucany :(forma okrągła 22cm)
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po kolei żółtka i ubijać.
Mąki wymieszać ze sobą, przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy, gdzie tylko dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
Piec w tempr. 160-170st.C przez ok. 30-40min do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok.60cm opuścić razem z formą na podłogę.
Odstawić do wyłączonego i uchylonego piekarnika, aż do ostygnięcia.
Krem MilkyWay :
5 batoników MilkyWay (po 22g każdy)
300ml śmietanki kremówki 36%
kilka brzoskwiń z puszki
opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny
Śmietankę przelać do garnuszka i podgrzewać.
Batoniki połamać na małe kawałki i dodać do śmietanki, dalej podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia batoników, nie dopuścić do wrzenia!
Masę ostudzić i włożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ubijamy na gęstą masę.
Jeśli nie będzie się chciało ubić, żelatynę wymieszać z niewielką ilością gorącej wody, ostudzić i dodać do masy. Wstawić do lodówki na 30min i wtedy ponownie ubijać.
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy.
Krem biały :
300 ml śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
Schłodzoną śmietankę ubić razem z cukrem pudrem.
Wmieszać serek mascarpone.
Dodatki :
sok brzoskwiniowy z puszki wymieszany z wódką
brzoskwinie
srebrne cukrowe perełki
biszkopciki
Wykonanie tortu:
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Pierwszy blat nasączyć sokiem z wódką i nałożyć połowę kremu MilkyWay.
To samo zrobić z następnym blatem.
Wierzch tortu skropić sokiem z wódką.
Nałożyć na górę tortu i boki krem biały.
Ozdobić górę tortu półksiężycami z brzoskwiń i perełkami.
Boki tortu ozdobić pokruszonymi biszkopcikami.
Tort włożyć do lodówki na min.godzinę.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/01/tort-brzoskwiniowy-dla-mamy.html