Wykonanie
Jeden z smaczniejszych
tortów jakie udało mi się zrobić, dzięki
biszkoptom dookoła nieźle się też prezentuje. Polecam, robi się go bardzo szybko i smakuje świetnie ;). . . .Składniki na
biszkopt kakaowy: (przepis pani Doroty, troszkę przeze mnie zmieniony)- 6 jaj- szczypta
soli- 3/4 szklanki
cukru- 2/3 szklanki
mąki- 1/3 szklanki
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać i odłożyć.
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić je na sztywno z szczyptą
soli.
Potem stopniowo, łyżka po łyżce dodawać
cukier i ubijać. Kolejnym krokiem jest dodanie
żółtek - dodawać po jednym i delikatnie, krótko mieszać. Nie można mieszać zbyt długo,
biszkopt by się nie udał. Tylko do połączenia składników. Następnie dodać przesianą
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Wymieszać, starając się robiąc to jak najdelikatniej, aby
białka nie opadły.Dół tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę, wyrównać. Piec w 180oC przez ok. 35-40 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upłynięciu czasu pieczenia, wyjąć
biszkopt z piekarnika i rzucić go z ok. wysokości 1 metra na ziemię. Wystudzić.
Potem przekroić na 3 równe płaty.Składniki na
krem czekoladowy:- 400g
serka mascarpone- 2
czekolady mleczne- 1 lub 2 łyżki
cukru pudru- 300ml
śmietany kremówki 30-36%
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Śmietanę kremówkę ubić,
potem dodać
cukier puder (wedle smaku).
Serek mascarpone wymieszać w oddzielnym naczyniu. Dodać rozpuszczoną, przestudzoną
czekoladę i wymieszać. Do tej masy dodać ubitą
śmietanę, wymieszać do połączenia się składników. Włożyć do lodówki.Składniki na krem
waniliowy:- 100g
serka mascarpone- 500ml
śmietany kremówki 30%-36%- 3 łyżki
cukru pudru- 2 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach
wody- ziarenka z jednej
laski waniliiŚmietanę kremówkę ubić,
potem dodać
cukier puder i również szybko ubić, nie za długo (jeśli będzie zbyt mało słodkie - dodać więcej
cukru pudru). W oddzielnym naczyniu wymieszać
mascarpone z ziarenkami
wanilii, dodać ubitą
śmietanę. Na samym końcu dodać rozpuszczoną
żelatynę i wymieszać. Schłodzić w lodówce (nie za długo).Ponadto:- 2 duże
banany, pokrojone w plasterki- 300g podłużnych
biszkoptów- wstążeczka do przewiązania
tortu-
kakao do obsypania
tortuSposób wykonania:Na pierwszy, dolny płat, wykładamy 2/3 masy czekoladowej. Przykrywamy drugim płatem. Układamy na nim plasterki
bananów które przykrywamy masą
waniliową (zostawiamy trochę na boki
tortu). Przykrywamy ostatnim płatem. Górę
tortu smarujmy pozostałą 1/3 masy czekoladowej, można również boki, i wykorzystujemy pozostałą masę
śmietankową. Następnie sypiemy (oprószamy) na wierzch
tortu kakao, można wykorzystać jakiś szablon. Dookoła
tortu układamy podłużne
biszkopty. Przewiązujemy wstążką... i gotowe. Smacznego ;)