Wykonanie
Baba marmurkowaSkładniki:- 200g
masła, rozpuszczonego i przestudzonego- 3/4 szklanki
mleka- 5
jajek,
żółtka i
białka oddzielnie- 1,5 szklanki
cukru- 1
cukier wanilinowy- 2,5 szklanki
mąki (od tego odjąć dwie łyżki)- 2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- dwie łyżki
kakaoPolewa czekoladowa:- 100g
czekolady mlecznej- kilka łyżek
mlekaPonadto:-
orzechy (włoskie, laskowe etc.), obrane i podprażone, drobno pokrojone,
płatki migdałowe lub skórka kandyzowana z
pomarańczy itp.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.Piekarnik rozgrzać do temp. 180oC.
Żółtka oddzielić od
białek. Utrzeć je z
cukrem i
cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wlać
mleko i
masło - wymieszać.
Mąkę i
proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko wymieszać tylko do połączenia się składników. W oddzielnym naczyniu ubić
białka na sztywno z szczyptą
soli. Dodać 1/3
białek do ciasta i wymieszać, aby je rozrzedzić,
potem resztę
białek i również delikatnie wymieszać. Powstałą masę rozdzielić
między 2 miseczki - w jednej ma się znaleźć ok. 1/3 ciasta. Do niej dodać przesiane 2 łyżki
kakao i wymieszać.Formę do pieczenia (duża keksówka) wysmarować
masłem i oprószyć
kaszą manną lub
bułką tartą. Przelać do niej jasną część ciasta, na nią wyłożyć część
kakaową. Całość krótko wymieszać widelcem, by powstał efekt marmurka.Piec około 1 godzinę (lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę.W (suchym!) rondelku rozpuścić
czekoladę na małym ogniu. Gdy zacznie się roztapiać, dodać 2-3 łyżki
mleka i wymieszać. Gdy konsystencja będzie zbyt gęsta - dodać
mleka, zbyt rzadka - odrobinę
kakao. Włożyć na kilka minut do zamrażalnika aby uzyskać pożądaną konsystencję i zaraz po wyjęciu szybko polać nią babkę. Ozdobić
orzechami lub
migdałami, wedle uznania.Smacznego :]Zdjęcia brak bo nie zdążyłam go zrobić, ciasto tak szybko zniknęło ;P Zostanie uzupełnione w najbliższym czasie.