Wykonanie
Gdy byłam małą dziewczynką uwielbiałam wszelakie prace w kuchni. Czynności, które najmilej wspominam to lepienie pierogów z
wiśniami i pieczenie z mamą kruchych
ciastek. Poniżej przedstawiam ciacha "wylepione" z moim małym cukiernikiem. Może nie mają idealnego kształtu, ale ich wyrabianie wywołało mnóstwo uśmiechów.Składniki:- 3 szklanki
mąki krupczatki,- 3/4 szklanki
cukru,- kostka
masła,- 4
jaja,- szczypta
soli,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- opakowanie
cukru wanilinowego,-
kakao,- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do
ciastek w kształcie koła (lub szklanka), papier do pieczenia, blacha.

Wykonanie:1. Oddzielam
żółtka od
białek.2.
Mąkę,
cukier,
cukier wanilinowy,
sól i
proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję
masło, które kroję na drobne kawałki i
żółtka. Wszystko szybko zagniatam.3. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.4. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Wycinam koła za pomocą wykrawacza.6. W
ciasteczkowych kołach za pomocą noża, wycinam
serca. Do ciasta z
serc dodaję
kakao 2-3 łyżeczki i zagniatam.7.
Kakaowym ciastem wypełniam "sercowate otwory".8.. Piekę 15 minut w 180 st. C.Źródło: sposób wykonania zaczerpnięty z opakowania
cukru wanilinowego Gellwe