Najlepsza babka, jaką jadłam do tej pory! Bije na głowę tradycyjną piaskową i drożdżowe z bakaliami. Ponadto uwielbiam dodawać białą czekoladę do wypieków. Nie tylko z powodu smaku, ale również nieziemskiego zapachu, który wydobywa się z piekarnika w trakcie pieczenia. Szczerze polecam ten przepis, babka jest pyszna i wilgotna.(forma o średnicy 23cm)300g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli150g białej czekolady250g masła (stopionego)100g cukruskórka starta z 2 limonek3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)60ml mlekacukier puderWymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostygnięcia.Utrzeć cukier ze skórką z limonek i stopionym masłem. Dodawać żółtka po jednym, miksować aż się dobrze rozprowadzą. Dodać czekoladę i ponownie zmiksować. Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko, cały czas miksując.Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją w ciasto. Natłuścić formę i wlać ciasto. Piec 40 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.Smacznego!