Wykonanie
Przepyszna drożdżówka, którą znalazłam na stronie www.mojepasjekrakow.blogspot.com, a przepis pochodzi ze strony http://kuchnialidla.pl/product/warkocz-cynamonowo-marcepanowy :) POLECAM OGROMNIE !!!Cytuję za autorką, w niektórych momentach wprowadzając drobne zmiany:)Składniki na ciasto:300g
mąki pszennej (zwykłej lub tortowej)22g
drożdży świeżych (dałam 25 g)150ml letniego
mleka (dałam
mleko 2% tłuszczu)40g roztopionego
masła30g
cukru (dałam drobny
cukier)2
żółtka (z dużych
jajek) -
białka odłożyć, będą potrzebne do nadzieniaszczypta
soli (o tym zapomniałam)2 łyżeczki
cukru z
wanilią lub 1
cukier wanilinowyWszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej,
mąka przesiana.Zrobić rozczyn ze świeżych
drożdży. ( zrobiłam wg tego sprawdzonego sposobu: http://www.mojewypieki.com/post/jak-zrobic-rozczyn-ze-swiezych-drozdzy). Po wyrośnięciu wymieszać
drożdże z
mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić. Dodać rozpuszczone, przestudzone
masło, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do podwojenia objętości (w przepisie 1-1,5h, u mnie rosło 1h 50 min).Składniki na nadzienie:200g marcepanu2
białka50g
cukru pudru100g zmielonych
migdałów ze skórką20ml
rumu (dałam
amaretto, nie miałam
rumu)1 łyżeczka
cynamonuMarcepan utrzeć z
białkami (będzie początkowo ciężko, potrwa to kilka minut),
potem na zmianę dodawać zmielone
migdały i
cukier miksując cały czas. Na koniec wlać rum/amaretto, wsypać
cynamon i zmiksować do połączenia.Dodatkowo:1-2 łyżki płynnego
miodu do posmarowania
płatki migdałów do posypaniaroztrzepane
żółtko do posmarowania (roztrzepałam całe
jajko i nim posmarowałam)Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną
mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 4-5mm tj. ok. 28x38cm. (odmierzałam blaszką do pieczenia :)) Rozsmarować nadzienie, zostawiając niewielkie odstępy po bokach by nadzienie nie wypłynęło. Zwinąć wzdłuż dłuższego
boku jak roladę. Następnie ciasto przeciąć na trzy podłużne paski. Zapleść z nich warkocz ściskając dokładnie początek i koniec. Upleciony warkocz przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (nie miałam papieru, blachę posmarowałam
masłem i oprószyłam
mąką). Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem/jajkiem i posypać
płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 40 minut (ja w połowie pieczenia przykryłam folią aluminiową żeby się nie przypaliło z wierzchu). Po upieczeniu jeszcze gorący posmarować lekko podgrzanym
miodem (podgrzewałam w mikrofali ok. 30sek.)Smacznego!! :)