Wykonanie
Przepis pochodzi z programu "Łatwe przepisy na wielki apetyt":
Mięso:12
udek z kurczaka bez kości (ale może być z kością)
sólczarny pieprzPrzyprawić
kurczaka z jednej strony. Podsmażyć z obydwu stron na złoty kolor. Na patelni po przewróceniu udek, przyprawić drugą stronę
przyprawami. Zdjąć
kurczaka z patelni.Sos:1
cebula3 ząbki
czosnkuPosiekać na drobne kawałeczki.kawałek
imbiru (można zastąpić 1 łyżeczką
imbiru w proszku)Obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Na patelni po
kurczaku podsmażyć warzywa.1 zielona
chiliPrzekroić wzdłuż i dodać do warzyw. Wymieszać.1 łyżka mielonego
kminu1/4 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego2 łyżki
garam masala (można pominąć, albo zastąpić czymś innym, wedle uznania)Dodać do warzyw i wymieszać. Przysmażyć przez 10 s, by
przyprawy nie były surowe.800g
przecieru pomidorowego (można zmiksować samemu świeże
pomidory)1/2 szkl.
wodyDodać do warzyw i przypraw i wszystko wymieszać. Po chwili dodać udka do sosu.
Mięso dusić pod przykrywką przez pół godziny.1/4 szkl.
śmietany 30%Po 30 min. wlać
śmietanę i wymieszać z sosem. Wyłączyć palnik. Gotowe udka z sosem można podawać z
ryżem po indyjsku.Gotowe i smacznego!