Wykonanie
Składniki:1 szklanka
mąki orkiszowej1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki mielonych
migdałów0,5 szklanki
kaszy jaglanej0,5 szklanki
brązowego cukru2-3 łyżki
miodu2
jaja2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 średnie
gruszki50 g
masłapół szklanki
mleka 2 %
przyprawy (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki
kardamon,
cynamon,
imbir, skórka z
pomarańczySposób wykonania:
Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, jak ostygnie wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami: przesianą
mąką, zmielonymi
migdałami i
proszkiem do pieczenia i
przyprawami. Następnie dodać składniki mokre: roztopione
masło,
mleko,
jaja ubite z
cukrem,
miód. Wymieszać. Przełożyć do blachy na muffiny. Piec w temperaturze 180 stopni aż się zrumienią (około 15 - 20 minut).