Wykonanie
Składniki na 6 sztuk muffinek:*1 duży
banan*60 ml
oleju*1
jajo*50 g
cukru*110 g
mąki pszennej*1,5 łyżki
kakao*1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia*2 łyżki
mleka*szczypta
cynamonuPrzygotowanie:Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać
jajo,
mleko i
olej. Dokładnie wymieszać*. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać , tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto rozdzielić pomiędzy 6 papilotek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopnie Celsjusza przez około 20 minut. Po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem czy muffinki są upieczone. Zostawić do całkowitego wychłodzenia.Składniki na krem
bananowy:*150 g miękkiego
masła*1
banan*1/2 tabliczki
czekolady mlecznej*1
jajo*1 łyżka
cukru pudru*1 łyżka
kakaoPrzygotowanie:
Jajo sparzyć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej a następnie ostudzić.
Masło włożyć do miski i utrzeć razem z
cukrem pudrem. Dodać pokrojonego w drobną kostkę
banana,
jajo,
kakao oraz przestudzoną
czekoladę. Utrzeć. Za pomocą szprycy z ozdobną tylką zdobić babeczki. Włożyć do lodówki*Można mieszać mikserem. Ja jednak jak zawsze w przypadku robienia muffinek w tak małej ilości zrobiłam to widelcem