Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
tuńczyk w sosie własnym 1 puszkajajeczka przepiórcze 6 - 8 sztuk
rzodkiewki jasne 0,5 pęczek
rzodkiewki ciemne 0,5 pęczek
dymka 0,5 pęczek
cebula czerwona 1 sztuk
sałata lodowa 1 sztuk
oliwki czarne 4 sztuk
oliwki zielone 4 kostekgrzanki z
bułki - drobne 2 - 3 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
majonez 2 łyżek stołowych
śmietana 2 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznania
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Sos:
majonez,
śmietanę zmiksować, doprawić do smaku
sokiem z cytryny,
cukrem,
solą i
pieprzem, mocno schłodzić w lodówce.Warzywa umyć i osuszyć.
Sałatę porwać na kawałki i wrzucić do salaterki. Dodać ugotowane na twardo jajeczka pokrojone na połówki,
rzodkiewki - na cząstki,
oliwki - na plasterki,
czerwoną cebulę - w piórka oraz posiekana
dymkę i ewentualnie część
młodych jędrnych listków
rzodkiewki.
Tuńczyka osączyć z zalewy, podzielić widelcem na kawałeczki, wrzucić do salaterki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z zimnym sosem, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać
sałatkę grzankami z posiekaną
natką pietruszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajSałatkiWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: