ßßß Cookit - przepis na Kolorowa sałatka z tuńczykiem

Kolorowa sałatka z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
jajeczka przepiórcze 6 - 8 sztuk
rzodkiewki jasne 0,5 pęczek
rzodkiewki ciemne 0,5 pęczek
dymka 0,5 pęczek
cebula czerwona 1 sztuk
sałata lodowa 1 sztuk
oliwki czarne 4 sztuk
oliwki zielone 4 kostek
grzanki z bułki - drobne 2 - 3 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
majonez 2 łyżek stołowych
śmietana 2 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznania
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Sos: majonez, śmietanę zmiksować, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem, mocno schłodzić w lodówce.
Warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na kawałki i wrzucić do salaterki. Dodać ugotowane na twardo jajeczka pokrojone na połówki, rzodkiewki - na cząstki, oliwki - na plasterki, czerwoną cebulę - w piórka oraz posiekana dymkę i ewentualnie część młodych jędrnych listków rzodkiewki. Tuńczyka osączyć z zalewy, podzielić widelcem na kawałeczki, wrzucić do salaterki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z zimnym sosem, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać sałatkę grzankami z posiekaną natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Sałatki
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7315/Kolorowa-salatka-z-tunczykiem