Wykonanie
Colesław szybka i smaczna surówka obiadowa. Bardzo popularna, zapewne wszystkim znana i przez większość lubiana :) U mnie dziś w wersji z
kapusty pekińskiej. Polecam :)Składniki ( 3-4 porcje )- pól główki
kapusty pekińskiej- pół większej
czerwonej cebuli-
marchewka-
śmietana,
majonez,
mleko,-
sok z cytryny-
sól,
pieprz,
cukierWykonanie
Kapustę szatkuję,
cebule kroję w drobna kostkę,
marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Warzywa przekładam do miski. Posypuję łyżeczką
cukru, dwoma szczyptami
soli i
pieprzu, dolewam 2 łyżki
mleka, kilka kropli
soku z cytryny. Na koniec dodaje łyżkę
śmietany i łyżkę
majonezu. Dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie surówka jest gotowa.Smacznego :)