ßßß
2 całe, świeże i patroszone makrele1 marchew1 cebula biała2 cytryny200 ml białego, wytrawnego wina10 g masła1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnachsólpieprz białypieprz czerwony ziarnisty1 liść laurowy (użyłam świeży) lub 2 suszonetymianek(użyłam świeży)Do podania:1 jabłko 5 ziemniaków2 łyżki oliwysok z 1/2 cytrynysólpieprz biały1 cebula czerwona1 cytryna do podania w cząstkach (opcjonalnie)kilka listków ulubionej sałaty (ja dałam roszponkę)Przed przygotowaniem polecam:poradnik, Jak kupować ryby?Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. Naczynie do pieczenia, najlepiej podłużne (ja użyłam formy do pasztetów) - wysmarować masłem.Marchew obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w wiórka. Cytrynę bardzo dokładnie wyszorować w gorącej wodzie i pokroić w plastry. Makrele oczyścić, wyfiletować i wyjąć ości. Ziemniaki ze skórką w osolonej wodzie. Wystudzić i obrać. Pokroić w kostkę.Na dnie formy ułożyć plastry marchwii, cebuli oraz cytryny. Na nich ułożyć filety makreli. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Nałożyć kolejną warstwę warzyw, cytryny oraz makreli. Przyprawić i przykryć cytryną oraz ziołami. Podlać białym winem wymieszanym z 50 ml wody. Naczynie do pieczenia przykryć przykrywką (jeśli posiada otwór) lub papierem do pieczenia, w którym naciąć otwór do odparowania płynu. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika całkowicie ostudzić.Pokrojone ziemniaki włożyć do miseczki, przyprawić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz 2 łyżeczkami wywaru z pieczenia ryby. Odstawić do zamarynowania, np. na czas, kiedy makrela stygnie.Na talerzach ułożyć ziemniaki z kilkoma plasterkami marchwii, pieczoną makrelę, dekorować krążkami czerwonej cebuli, zielonym jablkiem, pokrojonym w słupki, czerwonym pieprzem i listkami zielonej sałaty. Podawać z cząstką cytryny - według uznania.
,Składnik główny:makrela,Składnik główny:cytryna,Rodzaj dania:Ryby i owoce morza,