Wykonanie
Świeża
makrela pieczona w
białym winie ze świeżymi
ziołami i
cytryną. Podaję ją w postaci zimnej przekąski - fileta na
sałatce z gotowanych
ziemniaków marynowanych w cytrynowej
oliwie. Jej delikatne
mięso rozpływa się w ustach. Polecam z kieliszkiem
białego wina.Do
wywaru, który pozostał z pieczenia proponuję Wam dodać
żelatynę i zrobić z niego
galaretkę. Na ostatecznym zdjęciu jej nie ma, ale dobrze stężała i pokruszona jest świetnym, orzeźwiającym dodatkiem
smakowym do tego dania.Polecamy też więcej przepisów na:
RybyNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
makrelę
2 całe, świeże i patroszone
makrele1
marchew1
cebula biała2
cytryny200 ml białego,
wytrawnego wina10 g
masła1 łyżeczka
czerwonego pieprzu w ziarnach
sólpieprz białypieprz czerwony ziarnisty1
liść laurowy (użyłam świeży) lub 2 suszone
tymianek(użyłam świeży)Do podania:1
jabłko 5
ziemniaków2 łyżki
oliwysok z 1/2
cytrynysólpieprz biały1
cebula czerwona1
cytryna do podania w cząstkach (opcjonalnie)kilka listków ulubionej
sałaty (ja dałam
roszponkę)Przed przygotowaniem polecam:poradnik, Jak kupować ryby?Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. Naczynie do pieczenia, najlepiej podłużne (ja użyłam formy do pasztetów) - wysmarować
masłem.
Marchew obrać i pokroić w plastry.
Cebulę obrać i pokroić w wiórka.
Cytrynę bardzo dokładnie wyszorować w gorącej wodzie i pokroić w plastry.
Makrele oczyścić, wyfiletować i wyjąć ości.
Ziemniaki ze skórką w osolonej wodzie. Wystudzić i obrać. Pokroić w kostkę.Na dnie formy ułożyć plastry marchwii,
cebuli oraz
cytryny. Na nich ułożyć filety
makreli. Przyprawić
solą,
pieprzem oraz
ziołami. Nałożyć kolejną warstwę warzyw,
cytryny oraz
makreli. Przyprawić i przykryć
cytryną oraz
ziołami. Podlać
białym winem wymieszanym z 50 ml
wody. Naczynie do pieczenia przykryć przykrywką (jeśli posiada otwór) lub papierem do pieczenia, w którym naciąć otwór do odparowania płynu. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika całkowicie ostudzić.Pokrojone
ziemniaki włożyć do miseczki, przyprawić
oliwą z oliwek,
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem oraz 2 łyżeczkami
wywaru z pieczenia
ryby. Odstawić do zamarynowania, np. na czas, kiedy
makrela stygnie.Na talerzach ułożyć
ziemniaki z kilkoma plasterkami marchwii, pieczoną
makrelę, dekorować krążkami
czerwonej cebuli, zielonym
jablkiem, pokrojonym w słupki,
czerwonym pieprzem i listkami
zielonej sałaty. Podawać z cząstką
cytryny - według uznania.


,Składnik główny:
makrela,Składnik główny:
cytryna,Rodzaj dania:
Ryby i owoce morza,