ßßß Cookit - przepis na Karmelizowana wątróbka z królika na kukurydzianym ciastku

Karmelizowana wątróbka z królika na kukurydzianym ciastku

nazwa

Wykonanie

Nuta słodyczy na wątróbce z królika i pikantne, kukurydziane ciastko. Sos i borowiki wspaniale aromatyzują całe danie .
Składniki na 4 ciastka sufletowe:
170 g ugotowanych ziaren kukurydzy (poza sezonem z puszki)
60 g mąki pszennej
30 g mleka
1 jajko + 1 żółtko
250 g śmietany 30%
sól
pieprz
Dodatkowo:
4 wątróbki z królika
200 g borowików świeżych lub mrożonych
1 mała szalotka
100 ml wina białego
50 ml śmietany 30%
100 ml wywaru mięsnego lub sosu z pieczeni
1 liść laurowy
1 łyżeczka masła
1 płaska łyżeczka cukru
sól
pieprz
natka pietruszki lub szczypiorek
oliwa do smażenia wątróbek + odrobina masła
sklarowane masło do smażenia borowików
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół. Płaskie foremki o średnicy 10 cm wysmarować masłem.
Sporządzić sufletowe ciastka: 120 g ziaren kukurydzy zmiksować z jajkiem, żółtkiem, mlekiem, mąką i śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i dodać pozostałe ziarna kukurydzy (50 g) w całości. Wymieszać i wlać do przygotowanych foremek tak, aby w każdej znalazły się całe ziarna. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut, kontrolując stopień wypieczenia.
Sporządzić sos: szalotkę posiekać bardzo drobno i włożyć na patelnię, dodać białe wino z listkiem laurowym i gotować na małym ogniu do odparowania wina. Następnie dolać wywar lub sos i śmietanę. Gotować chwilę do częściowego zredukowania, przyprawić solą, pieprzem, a na końcu zagęści masłem.
Wątróbkę oczyścić z błonek, każdą podzielić na pojedyncze płatki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, włożyć wątróbki i posypać cukrem. Smażyć z obu stron do momentu, kiedy cukier lekko skarmelizuje się. Przyprawić. Na osobnej patelni podgrzać sklarowane masło i usmażyć borowiki, przyprawić solą i pieprzem.
Na talerzach ułożyć po 1 ciastku kukurydzianym, na wierzch nałożyć wątróbki i borowiki. Polać sosem i udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem.
,
Składnik główny:
wątróbka,
Składnik główny:
kukurydza,
Składnik główny:
borowiki,
Składnik główny:
grzyby,
Rodzaj dania:
Przekąska,
Mięsa,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/karmelizowana-watrobka-z-krolika-na-kukurydzianym-ciastku