Wykonanie
Nuta
słodyczy na
wątróbce z
królika i pikantne, kukurydziane
ciastko. Sos i
borowiki wspaniale aromatyzują całe danie .Składniki na 4
ciastka sufletowe:170 g ugotowanych
ziaren kukurydzy (poza sezonem z puszki)60 g
mąki pszennej30 g
mleka1
jajko + 1
żółtko250 g
śmietany 30%sólpieprzDodatkowo:4
wątróbki z
królika200 g
borowików świeżych lub mrożonych1 mała
szalotka100 ml
wina białego50 ml
śmietany 30%100 ml
wywaru mięsnego lub sosu z pieczeni1
liść laurowy1 łyżeczka
masła1 płaska łyżeczka
cukrusólpieprznatka pietruszki lub
szczypiorekoliwa do smażenia
wątróbek + odrobina
masłasklarowane
masło do smażenia
borowikówPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół. Płaskie foremki o średnicy 10 cm wysmarować
masłem.Sporządzić sufletowe
ciastka: 120 g
ziaren kukurydzy zmiksować z
jajkiem,
żółtkiem,
mlekiem,
mąką i
śmietaną. Przyprawić
solą,
pieprzem i dodać pozostałe
ziarna kukurydzy (50 g) w całości. Wymieszać i wlać do przygotowanych foremek tak, aby w każdej znalazły się całe ziarna. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut, kontrolując stopień wypieczenia.Sporządzić sos:
szalotkę posiekać bardzo drobno i włożyć na patelnię, dodać
białe wino z
listkiem laurowym i gotować na małym ogniu do odparowania
wina. Następnie dolać
wywar lub sos i
śmietanę. Gotować chwilę do częściowego zredukowania, przyprawić
solą,
pieprzem, a na końcu zagęści
masłem.
Wątróbkę oczyścić z błonek, każdą podzielić na pojedyncze
płatki. Na patelni rozgrzać
oliwę i
masło, włożyć
wątróbki i posypać
cukrem. Smażyć z obu stron do momentu, kiedy
cukier lekko skarmelizuje się. Przyprawić. Na osobnej patelni podgrzać sklarowane
masło i usmażyć
borowiki, przyprawić
solą i
pieprzem.Na talerzach ułożyć po 1
ciastku kukurydzianym, na wierzch nałożyć
wątróbki i
borowiki. Polać sosem i udekorować
natką pietruszki lub
szczypiorkiem.



,Składnik główny:
wątróbka,Składnik główny:
kukurydza,Składnik główny:
borowiki,Składnik główny:
grzyby,Rodzaj dania:Przekąska,
Mięsa,