Wykonanie
Delikatna pianka z
białek podana na słodkim sosie
mleczno-
żółtkowym, wzbogaconym
zielonym groszkiem, z dodatkiem
owoców lata.Polska zupa "nic" ma swoje odpowiedniki w kuchniach innych narodów. W Francji klasyczne œufs à la neige, czyli pływające wysepki to krótko gotowane kluseczki z
białek na
żółtkowo-
mlecznym sosie angielskim. Deser w tej postaci jest niezwykle we Francji popularny i chętnie zamawiany w restauracjach. W zasadzie każda trzymająca się tradycji francuska restauracja taki deser serwuje.Modyfikacja powyższych, czyli wzbogacenie słodkim,
zielonym groszkiem i kwaskowatymi
owocami lata uczyniło prostą kompozycję bogatszą
smakowo i wizualnie. Zrezygnowaliśmy tutaj z dodatku
wanilii, której aromat zastąpiony został właśnie
zielonym groszkiem.Polecamy też więcej przepisów na: Zupy i DeseryNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: strączkowe,
malinyGroszkowa zupa "nic" z
owocami lata dla 2 osóbSkładniki:Na kluski/pianki:2
białka60 g
cukru pudruNa
groszkowy sos angielski:200 ml
mleka2
żółtka40 g
cukru100 g
zielonego groszkuDodatkowo:1 łyżka skórki z
limonki pokrojonej w julienneliście świeżej
miętycukier puder do posypaniaPrzed przygotowaniem polecam:poradnik, jak sprawdzić świeżość i jak przechowywać
jajkaPrzygotowanie:
Żółtka utrzeć z
cukrem na pulchną masę.
Mleko zagotować, niewielką jego ilość delikatnie wlać do utartych
żółtek, energicznie wymieszać (najlepiej rózgą/trzepaczką), a następnie wlać pozostałe
mleko. Podgrzewać delikatnie w garnku mieszając drewnianą łyżką na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Podgrzewać można również w kąpieli
wodnej. Kiedy sos zgęstnieje, przelać przez sitko do zimnego naczynia.
Groszek obgotować, przełożyć do gotowego sosu angielskiego i zmiksować. Jeszcze raz przecedzić.Schłodzone
białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier i ubijać dalej, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Przy pomocy łyżki stołowej nabierać porcje i kłaść na gorącą
wodę - natychmiast odwrócić, odłożyć na talerz.Podawać w miseczkach, lub w głębokich talerzach.
Groszkowy sos wlać na talerz, udekorować
owocami lata, a na wierzch nałożyć piankę lub pianki z
białek. Ułożyć z wierzchu julienne z
limonki i posypać
cukrem pudrem.


,Składnik główny:
jajko,Składnik główny:
jajka,Składnik główny:
maliny,Składnik główny:
jeżyny,Składnik główny:
jagody,Składnik główny:
borówki,Składnik główny:strączkowe,Składnik główny:
beza,Rodzaj dania:Deser,Zupa,