ßßß
Lubicie niespodzianki? Ja uwielbiam! Właśnie dostałam w zupełnie nieoczekiwanym prezencie imieninowym debiutancką płytę Christiny Perri - " Lovestrong" . O Christinie zrobiło się głośno latem 2010 roku w amerykańskim odpowiedniku "You Can Dance", w którym zaśpiewała na żywo. Bardzo ciekawy, niski, chwilami lekko nieczysty głos, dużo gitary, smyczków. Dziewczyna z tatuażami i kolorowym życiorysem - koncertowała jako support z Jamesem Bluntem, komponuje, pisze teksty, ale w życiu robiła już wiele - łącznie z pracą na farmie produkującej oliwę z oliwek. Posłuchajcie " Jar of Hearts ".I tak od prezentów, przez telefony z życzeniami, po umawianie się na spotkania, niespodziane odwiedziny, mijają kolejne imieniny, urodziny, rocznice. Czas upiec coś pysznego dla domowych podjadaczy. Lubię jak moje łasuchy pojękują z rozkoszy - mniammm, jakie dobre. Któregoś razu dostałam od dzieci laurkę z narysowaną całą rodziną i wielkim deserem- o jaki piękny deser, a co to jest?- oj Mami, to ty nam powiedz co dziś pysznego będzie! a zatem dziś - profitrolki !
Profitrolki, podobnie jak ptysie, tylko "wyglądają groźnie", a są naprawdę proste do zrobienia. Gdy kilka lat temu pierwszy raz zabierałam się do ciasta parzonego-ptysiowego to owo 'zbieranie' naprawdę chwile trwało. Nie ma się czego bać, profitrolki to delikatne kuleczki z ciasta ptysiowego, puste w środku. Ten pusty środek jakby sam się prosił o napełnienie... Bardzo lubię nadziewać je kremem czekoladowym z chilli i podawać oprószone cukrem pudrem. Ich najlżejsza wersja i jednak ukochana przez nas wersja to nadzienie ze śmietany kremówki i strużki deserowej czekolady na wierzchu... pycha!Profitrolki200g wodyszczypta soliłyżeczka cukru80g masła100g mąki pszennej3 średnie jajkaW rondlu zagotuj wodę z masłem, cukrem i solą. Zmniejsz płomień, do wrzątku wsyp mąkę i ucieraj drewnianą łyżką na malutkim gazie, aż masa będzie lśniąca i zacznie odstawać od ścianek. Zestaw z ognia i przestudź.Roztrzep lekko w miseczce jajka. Gdy masa będzie zaledwie lekko ciepła dodawaj po trochu roztrzepane jajka cały czas ucierając. Napełnij ciastem rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj małe kuleczki - pamiętaj by zostawić między nimi spore odstępy, gdyż mocno urosną. Wstaw na 20min do piekarnika nagrzanego do 200°C. Ciasto ptysiowe ładnie urośnie, powinno się lekko ozłocić, a w środku powstanie pusta przestrzeń. Otwórz lekko piekarnik i pozwól im stygnąć przez ok 10 minut. Potem wyjmuj blachę i wystudź profitrolki na kratce.200g śmietany kremówki 30%1 łyżka cukru pudruŚmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Napełnij śmietaną szprycę cukierniczą z długą końcówką (lub największa strzykawkę lekarską), zrób końcówką dziurkę z boku profitrolki i ostrożnie napełniaj śmietaną. Ułóż na półmisku lub talerzykach w małe stosiki.opcja: zamiast pudru dodaj do śmietany 2 łyżki soku malinowego i ubijaj razem - otrzymasz pyszną śmietanę malinową100g czekolady deserowej połam na kawałki i przełóż do rondelka. Zalej czekoladę 100g śmietany kremówki i podgrzewaj na maleńkim ogniu, aż całość się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Chłodną czekoladą polewaj stosy profitrolek i od razu podawaj.opcja: zagotuj w rondelku śmietanę z przekrojoną papryczką chilli bez pestek, po chwili wyjmij chilli i zalej gorącą śmietaną czekoladę. Pozostaw na kilka minut i potem dokładnie rozmieszaj - czekolada z chilli jest pyszna!
Christina Perri 'Lovestrong'Warner Music Polandstyczeń 2012