ßßß
Z tej porcji wyszło 9 sztukPrzygotowanie ciasta – do garnka wlać wodę, dodać masło i sól. Postawić garnek na ogniu i zagotować. Zdjąć z ognia. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do gorącej masy z masła. wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Postawić ponownie na ogniu, gotować i mieszać, aż masa się przesmaży i utworzy gładką masę. Zdjąć garnek z ognia i odstawić do ostudzenia.Do letniej masy dodać lekko ubite jajka. Za pomocą miksera zmiksować na gładką masę.
Formowanie eklerków – do rękawa cukierniczego nałożyć masę i wyciskać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec eklerki 30-35 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. jeśli eklerki jeszcze nie będą dopieczone dodać jeszcze kilka minut.Wyjąć eklerki z piekarnika i ostudzić.
Przygotowanie kremu – na garnuszku z parującą wodą postawić miseczkę z pokruszoną białą czekoladą i odrobiną śmietany, zmniejszyć ogień. Woda powinna delikatnie parować. Czekolada musi się rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę cukru pudru. Wymieszać. Do ubitej śmietany dodać letnią czekoladę, wymieszać.Wykonanie końcowe – zimne eklerki przeciąć na pół. Posmarować śmietaną i przykryć drugą częścią eklerka.Dekoracja -na garnuszku z parującą wodą rozpuścić mleczną czekoladę i polać nią eklerki.