Wykonanie
Lista składników[n] Ciasto na eklerki 130 g
mąki szczypta
soli 100 g
masła 300 ml
wody 4
jajka [n] Nadzienie 300 ml
śmietany kremówki 100 g
białej czekolady 1 łyżka
cukru pudru, niekoniecznie [n] dodatkowo 50 g
mlecznej czekoladyIdealny deser na niedzielne popołudnie lub na specjalne okazje tj. Walentynki

Z tej porcji wyszło 9 sztukPrzygotowanie ciasta – do garnka wlać
wodę, dodać
masło i
sól. Postawić garnek na ogniu i zagotować. Zdjąć z ognia.
Mąkę przesiać przez sitko i dodać do gorącej masy z
masła. wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Postawić ponownie na ogniu, gotować i mieszać, aż masa się przesmaży i utworzy gładką masę. Zdjąć garnek z ognia i odstawić do ostudzenia.Do letniej masy dodać lekko ubite
jajka. Za pomocą miksera zmiksować na gładką masę.

Formowanie eklerków – do rękawa cukierniczego nałożyć masę i wyciskać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec eklerki 30-35 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. jeśli eklerki jeszcze nie będą dopieczone dodać jeszcze kilka minut.Wyjąć eklerki z piekarnika i ostudzić.

Przygotowanie kremu – na garnuszku z parującą
wodą postawić miseczkę z pokruszoną
białą czekoladą i odrobiną
śmietany, zmniejszyć ogień.
Woda powinna delikatnie parować.
Czekolada musi się rozpuścić.
Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę
cukru pudru. Wymieszać. Do ubitej
śmietany dodać letnią
czekoladę, wymieszać.Wykonanie końcowe – zimne eklerki przeciąć na pół. Posmarować
śmietaną i przykryć drugą częścią eklerka.Dekoracja -na garnuszku z parującą
wodą rozpuścić
mleczną czekoladę i polać nią eklerki.